Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание

...
Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание
Коментари Харесай

Сводка на войната 26.01.23: Колко пробито е германското разузнаване? - Анализи и Коментари

Сводка е план на двама публицисти от авторитетното френско издание Курие Интернасионал (Courrier International, част от групата на Le Monde), Александър Леви и Катрин Гишар. Има за цел осветляването на войната в Украйна и нейните последствия за Европа. Публикува се в Телеграм на френски език и от началото на 2023 година на български ().

Искахте танкове? Ето ви ракети и безпилотни самолети: 11 души са починали и още толкоз са ранени вследствие на вълната от съветски удари по Украйна. По данни на украинските военновъздушни сили съветските сили са изстреляли 55 ракети от разнообразни видове против цели от жизненоважната инфраструктура на страната ; 47 от тях са били прихванати. Няколко района са наранени, в това число - и то най-тежко - Киев. През нощта против Украйна са изпратени и голям брой безпилотни самолети, които съгласно военновъздушните сили са били свалени. Руската войска все по-често употребява безпилотни самолети, с цел да " умори " и да локализира украинските Противовъздушна отбрана установки, след което изпраща крилати ракети. Те са били изстреляни от стратегически бомбардировачи и кораби в Черно море. Според съветски коментатори тази вълна от удари е отговор на Кремъл на решението на западните сътрудници на Киев да изпращат тежки танкове и други оръжия в Украйна. Въпреки това тя беше по-малко мощна от предходните удари. Може би тъй като запасите от ракети са на привършване в Русия?

Наемниците на Вагнер скоро и в Буркина Фасо? След като в края на декември буркинските управляващи желаеха отпътуването на френския дипломат, същите осведомиха Париж, че желаят френските бойци, ситуирани в Буркина Фасо, да изоставен в границите на един месец. Франция отговори, че ще се съобрази с това. Накратко, тя би трябвало да изтегля 400-те военнослужещи от специфичните сили на интервенция " Sabre " - интервенция, отдадена на битката против тероризма в района. Няколко дни по-рано, на 9 и 10 януари, френският държавен секретар Крисула Захаропулу отиде в Уагадугу, с цел да се срещне с капитан Ибрахим Траоре, ръководител на преходното държавно управление на Буркина Фасо, пристигнало на власт с прелом на 30 септември 2022 година " Франция не постанова нищо, тя е разполагаем, с цел да измислим дружно какво бъдеще ни чака ", сподели тогава тя в опит да успокои връзките с Буркина Фасо. Но наподобява, че в този момент Франция към този момент не е добре пристигнала в Буркина Фасо, където деянията на антифренски настроения стават все по-чести. Ще призове ли в този момент ръководещата хунта в Буркина Фасо групата " Вагнер " да я поддържа в битката ѝ против тероризма? В прилежащо Мали наемниците на тази частна съветска компания, пристигнали по искане на малийските управляващи, към този момент са над хиляда и са обвинени в закононарушения, както оповестява организацията All Eyes On Wagner. Междувременно на антифренските демонстрации в Уагадугу се виждат от ден на ден съветски флагове.

Полша: Радослав Шикорски в окото на циклона. В радиоинтервю онлайн евродепутатът Радослав Шикорски съобщи, че полското държавно управление е обмисляло разделянето на Украйна в първите дни на войната. “Да - сподели той, - имаше миг на съмнение. През първите 10 дни на войната, когато не знаехме по какъв начин ще се развие тя и че Украйна може би ще падне ”. Това изречение, казано от уверен прозападен човек, беше незабавно подето от формалните съветски медии, тъй като удостоверява тъкмо това, което Владимир Путин, дружно с беларуския водач Лукашенко, непрестанно приказват с цел да оправдаят войната: че Полша единствено чака комфортния миг с цел да завземе западната част на Украйна. Извадено от подтекста, това изречение провокира и вълна от отвращение в Полша, където в най-хубавия случай го нарекоха " необмислен ", а в най-лошия - " потребен глупак на Кремъл ". " Радек " Сикорски, понастоящем член на Гражданската платформа на проевропейския Доналд Туск (опозиция), е бил поредно министър на защитата, на външните работи и ръководител на Народното събрание. Съпруг на известната американска журналистка Ан Апълбаум, животът му е заслужен за разказ: политически заточеник в Лондон по времето на " Солидарност ", ослепителен студент, той първо е боен кореспондент, преди да се захване с политика. Като ревнив антикомунист той отразява с огромна съпричастност битката на талибаните и пакистанците, подкрепяни по това време от Централно разузнавателно управление на САЩ, против руската инвазия (снимките нагоре са от този период).

Украински фронт: Стрелков капризничи, Прилепин към този момент е там. Двама съветски " ястреби ", и то не кои да е, още веднъж попадат в новините. Игор Гиркин с псевдоним " Стрелков ", централна фигура в разпалването на спора в Донбас през 2014 година, който от този момент е станал доста сериозен към армията и Кремъл, разисква посредством медиите с дългогодишния си зложелател Евгений Прилекин изискванията за възможното си присъединяване в щурмовите отряди на " Вагнер " в Украйна. Изнервен от постояните му рецензии Пригожин го предложения да пристигна да се бие с неговите наемници. Що се отнася до писателя националист Захар Прилепин, чиито първи книги не са лишени от интерес, той към този момент е на фронтовата линия: преди малко е подписал контракт с Росгвардията, преторианската армия на режима на Владимир Путин, която е подвластна от Министерството на вътрешните работи. За Прилепин това надалеч няма да е първият му опит в тази област: на млади години се е сражавал в Чечения в редиците на ОМОН, а от 2014 година - в Донбас, където даже е командвал цялостен батальон проруски бунтовници.

[Под лупа] Шпионаж в интерес на Русия: нов обвинен е задържан в Германия

Германски жител от съветски генезис, разпознат от немските медии като Артур Е., е задържан в неделя, 22 януари, на летището в Мюнхен на път от Съединени американски щати. Той е вторият обвинен, задържан в границите на следствието на нашумял случай на шпионаж в интерес на Кремъл в немските разследващи служби.

Малко преди Коледа е задържан 52-годишният Карстен Л., сътрудник на Федералната разследваща работа (BND). Той е обвинен, че е предал на Москва строго поверителна информация в разгара на войната в Украйна и е упрекнат в държавна измяна. Смята се, че мъжът, задържан в Мюнхен в неделя, не е член на немските секрети служби, само че е обвинен, че е занесъл информацията, която Карстен Л. му е дал, в Русия и я е предал на тамошна разследваща работа. Както оповестява Die Zeit, през предишното лято Артур Е. евентуално е убедил Карстен Л. да съобщи извънредно сензитивна информация от Разузнавателна служба на ФРГ на руснаците в подмяна на огромна сума пари.

Миналата година Берлин е бил известен за приключване на информация в Разузнавателна служба на ФРГ с помощта на сигнал от задгранична загадка работа. Според Der Spiegel, който организира лично следствие на хипотетичния разузнавач Карстен Л., служителят на разузнаването, който има две деца, живее със фамилията си във Вайлхайм, баварски град с 22 000 поданици, където локален футболен вундеркинд се е трансформирал в народен воин: Томас Мюлер, нападателят на Байерн Мюнхен и международен първенец. Като всеки шпионин Карстен Л. е много предпазлив, само че все пак публицистите на " Шпигел " го разпознават като някогашен треньор на локален футболен клуб, който през април 2021 година стартира да учи френски с помощта на онлайн приложение. В интернет той също по този начин хвали достолепията на гостилницата, в която е спрял с другари по време на ловджийски излет южно от Нюрнберг: " Истинска немска кухня. Точно както я обичам. "

Твърди се също, че мъжът е покровител на крайнодясната немска партия AfD, на която два пъти, през 2015 и 2016 г, прави парично подаяние. В Разузнавателна служба на ФРГ Карстен Л. работи дълги години в отдела за техническо разузнаване, който наред с другото дава отговор и за интервенции по подслушване. В средата на предходната година той се реалокира от Бавария в Берлин, където става шеф на отдел " Персонална сигурност " - отдел, отговарящ за вътрешния надзор на чиновниците на BND.

Според Die Zeit той продължава да работи краткотрайно за отдела за техническо разузнаване. Именно там се твърди, че той е откраднал и предал на руснаците документите, които доведоха до ареста му през декември, написа вестникът.

Този случай, който слага в неловко състояние освен Германия, само че и задграничните ѝ сътрудници в региона на разузнаването, разкрива всички дефекти в работата на Разузнавателна служба на ФРГ. Наскоро хипотетичният разузнавач Карстен Л. е бил обект на изчерпателен вътрешен одит, траял четири години. Тази инспекция не е породила никакви подозрения по отношение на надеждността на сътрудника.





Можете да

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР