Свикнали сме какви ли не слухове да се разпространяват от

...
Свикнали сме какви ли не слухове да се разпространяват от
Коментари Харесай

Спортни хроники: Когато пресата прати в Ливърпул играч, който изобщо не съществуваше

Свикнали сме какви ли не клюки да се популяризират от медиите по време на трансферните прозорци във футбола.

Пълни измислици за явно невъзможни прехвърляния се трансформират в огромни медийни операции, при които куп издания популяризират информацията, а не е ясно от кое място изобщо е тръгнала тя.

слух от форума на почитателите на Арсенал.

Журналист от водеща британска организация побърза да разгласи, че Ливърпул ще притегли надарения ляв бек на Монако и някогашен френски юношески национал Дидие Баптист. На пръв взор разумно – един огромен клуб взима преуспяващ млад гений.

News of the World, Times, Guardian и Observer заедно да оповестят новината за Баптист и Ливърпул.

Как е допустимо пресата в родината на футбола да допусне сходно нещо? Защо известие от фенски конгрес се трансформира в вест на страниците на най-продаваните издания? Как по този начин почитателите на Ливърпул, които даваха по паунд на минута за ClubCall (платена новинарска услуга по телефона), трябваше да заплащат, с цел да слушат такива дивотии?

В края на 1999-а интернет към този момент съществуваше, само че нямаше Wikipedia, нито YouTube, а Гугъл не се беше трансформирал в световна търсачка. На уеб страницата Skysports.com едвам се събираха по стотина индивида по едно и също време.

Първоначалната нишка във форума на Арсенал се губи, само че в сериала “Отбор-мечта ” персонажът Дидие води договаряния с измисления Харчестър Юнайтед и очевидно към това е издигната цялата история.

В една сцена Баптист споделя, че от него се интересува „ огромен тим, квалифициран от французин “,

Не се знае дали създателят на поста във форума е желал да се пошегува, или самият той се е заблудил. Но журналистът от организация „ Хайтерс “ Майк Дън, явно без да изследва в допълнение, просто разгласява информацията за готвения трансфер.

„ Смятаме, че Дидие Баптист би бил съвършено допълнение към четворката бранители на Ливърпул. „, написа News of the World.

Скоро новината беше подета и от ClubCall, а The Times не остана по-назад и разгласи договорката, като даде обещание и просторен материал за играча. Феновете на Ливърпул се радваха, че в тима идва млад и надарен бранител със ярко бъдеще, обсъждайки вероятността да се бори за място с Ригоберт Сонг и Доминик Матео.

Разбира се, не след дълго издънката лъсна и вестниците бяха принудени да разгласяват опровержения на новината. Най-самокритични в опровержението бяха от Guardian. Същевременно почитателите на Ливърпул се усещаха излъгани, а във форума на Арсенал са се заливали от смях.

„ Бяхме сюрпризирани не по-малко от всички останали, виждайки цялата тази история във вестниците. „, сподели един от продуцентите.

Спортният редактор Кийт Блекмор се ограничи до късото: “Боже, каква я свършихме! “, а от организацията, която първа пусна новината, оповестиха, че „ стартират вътрешно следствие “.

Сериалът „ Отбор-мечта “ съставлява огромна футболна сага от 419 епизода. В първите сезони сюжетът се върти към издигането на Харчестър Юнайтед, влизането на клуба в Шампионската лига и последвалото затъване по финансови аргументи. Освен това към клуба непрекъснато витаят подозрения за черно тото и корупция.

Част от най-шантавите сюжетни обрати в сериала включват:

– Фен на Харчестър, който нахлува на терена по време на един от дуелите, по-късно е притеглен в тима и става звезда във Висшата лига

– Вратар на отбора, който е заседнал в задължения поради хазарт, взима целия тим за заложници и е погубен от специфичните елементи

Поредицата се излъчва в продължение на 10 години, а в нейния край

реди началото на сезон 2014/15 Евертън показа трети екип, въодушевен от този на Харчестър Юнайтед.

Самият персонаж Дидие Баптист по този начин и не минава в някой топ тим, макар че го желае „ огромен клуб с френски управител “. За Харчестър той вкарва пет гола в 44 мача, само че се опозорява поради комар, задължения и фамилни проблеми. Съотборниците му дори го упрекват, че саботира тима.

В последния мач от сезона, против Тотнъм, Харчестър изостава в резултата и получава дузпа. Към точката се насочва Баптист, който съзнателно бие леко и вратарят избавя. Негов съотборник обаче прави добавка и съумява да изравни, с цел да избегне Харчестър загубата.

   

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР