Свикнали сме да четем за пристигането на нови модели. Големите

...
Свикнали сме да четем за пристигането на нови модели. Големите
Коментари Харесай

Европа се сбогува с 15 модела автомобили през 2019

Свикнали сме да четем за идването на нови модели. Големите анонси, грандиозните презентации, комплицираните събития и дългите речи са нормалните способи, по които автопроизводителите афишират идването на нови коли.

Това, което рядко виждаме, е пенсионирането на някой остарял модел - автомобилните производители избират да не подвигат непотребен звук, когато стопират производството на даден модел, в случай че няма великолепен нов правоприемник.

Следващият лист, оповестен на уеб страницата jato.com, разкрива 15-те модела, с които Европа ще се сбогува тази година:

1. Alfa Romeo Mito - Базирайки се на Punto, първият субкомпактен модел на Alfa Romeo започва през 2008 година и остава в дилърската мрежа до края на 2019. Липсата на версия с 5 порти, както и неналичието на каквато и да е инвестиция в актуализирането на модела, сложи Mito в дъното на класацията за продажби на премиум субкомпактните модели.

2. Citroen C4 - Второто потомство на наследника на Xsara беше показано през септември 2010 година и в никакъв случай не получи фейслифт. Заради фокуса на марката върху SUV сегмента и вътрешната конкуренция от страна на C4 Cactus, C4 не съумя да изиграе значима роля и ще бъде пенсиониран.

3. DS 4 - Фантастичният братовчед на Citroen C4 също трябваше да се изправи пред своите противници вкъщи. Когато DS пусна DS 7 Crossback, за модела DS 4 остана малко място. Освен това моделът не съумя да се оправи с сложната задача да притегли потребителите от премиум сегмента, без да е същински премиум компакт.

4. DS 5 - DS 5 беше едно от най-интересните стартирания през 2011 година Оригиналният му външен дизайн и футуристичният му интериор го сложиха в заглавията на доста автомобилни списания. Хечбекът обаче очевидно не беше това, което търсеха потребителите в този сегмент и продажбите му не вървяха добре.

5. Fiat Punto - Той беше един от най-продаваните модели в Европа. Първото потомство Fiat Punto дойде през 1993 година, а последното беше стартирано през 2005 година, споделяйки платформата с Opel Corsa. Въпреки незначителните външни промени през 2009 и 2012 година, Punto остаря по-бързо спрямо по-модерните си противници.

6. Ford B-Max - Наред с Opel Meriva, Nissan Note и Citroen C3 Picasso, Ford B-Max съставлява следващата жертва на SUV взрива. Производството стартира през юни 2012 година и приключи през септември 2017 година Това беше модел, който беше преустановен още след първото си потомство. Тази година е последна за останалите в дилърската мрежа бройки от модела.

7. Kia Carens - Kia Carens съставлява още един миниван, който умря без никакво предупреждение. Carens се изправи пред Grand Scenic, Grand C4 Picasso, Toyota Verso, както и някои други съперници. Вместо да съживи модела, Kia реши да се концентрира върху компактни коли като Sportage и семейство Ceed, в този момент разширени от Xceed и Proceed.

8. MG GS - GS беше стартиран в Обединеното кралство през май 2016 година на автомобилното ревю в Лондон, като продажбите стартират по-късно същата година. Подобно на останалите MG модели, той не съумя да окаже въздействие от другата страна на Ламанша. Вместо GS, MG към този момент продава модела ZS - директен съперник на Nissan Qashqai.

9. Mitsubishi Pajero/Montero/Shogun - Той е един от най-известните модели на Mitsubishis до момента, който мъчно намираше клиенти в Европа. Поради размерите си, високата цена, ниската осведоменост за марката и обстоятелството, че не оказа помощ на марката да понижи въглеродните си излъчвания, този модел на Mitsubishi напуща европейския пазар тази година.

10. Nissan Pulsar - Той беше разгласен от Карлос Госн като огромен кандидат на Volkswagen Golf. Pulsar дойде в Европа през 2015 година, само че напусна пазара 3 години по-късно. Причината? Популярността на Qashqai, която в никакъв случай не разреши на Pulsar да откри своето място. Европейският авто пазар няма да тъгува за този модел.

11. Seat Toledo - Нямаше признаци, че Seat ще пенсионира Toledo. Съдбата на този на ниска цена седан се промени, когато Skoda показа наследника на Rapid, неговия близнак, само че Seat остана безгласен. Като цяло, Toledo в никакъв случай не е играл значима роля на пазара от представянето си през 2012 година

12. Toyota Verso - Версото беше наказано на гибел, откакто Toyota остави този модел без хибридните си мотори, а Prius + стана най-хубавият избор за доста таксиметрови водачи в цяла Европа. След като добавите неналичието на интерес от страна на обществеността към MPV моделите, тогава може изцяло да разберете ориста на този модел.

13. Toyota Avensis - Вместо да работи върху ново потомство, Toyota реши да спести малко пари и да докара Camry в Европа. Тъй като търсенето на всеобщите седани се свива, Toyota реши, че няма смисъл да се влага в нов Avensis, когато Camry към този момент е първенец на другите пазари.

14. Volkswagen Beetle - Костенурката е единствената емблематична кола в този лист, с която Европа се сбогува. За разлика от Fiat 500 и Mini, Beetle не съумя да си откри място на европейския пазар заради високата си цена и слабата продуктивност. На 13 септември 2018 година Volkswagen разгласи, че Beetle ще приключи производството си през юли 2019 година

15. Volkswagen Jetta - Докато Golf от години е водещ в доста европейски ранглисти, Jetta, неговата седан версия, не последва образеца му. Слабото наличие на пазара и неналичието на интерес към компактните седани принудиха Volkswagen да махне Jetta от Европа. Jetta обаче остава един от най-добре продаваните европейски коли в Северна Америка.

Източник:
https://www.jato.com/europe-says-goodbye-to-15-of-its-car-models/

Снимки:
iStock
Getty Images
Pixabay
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР