Световното първенство беше единственото нещо, което имаше значение за Путин.

...
Световното първенство беше единственото нещо, което имаше значение за Путин.
Коментари Харесай

CNN: За разлика от Тръмп, Путин имаше добра 2018

Световното състезание беше единственото нещо, което имаше значение за Путин. Под това заглавие CNN разгласява през днешния ден разбора на Нейтън Ходж.

През миналата година специфичният консултант Робърт Мюлер сподели на Доналд Тръмп нови разкрития за връзките сред Русия и хората в орбитата на президента по време на акцията му от 2016 година, а и след нея. Руският президент Владимир Путин, за разлика от Тръмп, имаше добра 2018 година

През март съветският президент победно бе избран отново, печелейки четвъртия си мандат с хубав марж. Победата на Путин в никакъв случай не е била под подозрение, само че Кремъл съумя да реализира високия брой гласоподаватели, които му осигуриха необятно посланичество /на Единна Русия/.

Но главното събитие на годината за Путин не беше строго политическо. През юни и юли Русия беше хазаин на международното състезание по футбол на 2018, което беше един дълъг успех за него.

Повече от 3 000 000 почитатели гледаха мачовете на 12-те игрища в Русия. Техническата проучвателна група на ФИФА възхвалява шампионата в Русия като „ най-хубавата Световна купа на ФИФА до днешна дата “ и написа, че „ имаше необятно самопризнание даже от тези, които съмняваха, че Русия може да е вярното място за стадия на най-важното спортно събитие в света “.

Световното състезание приключи с 4:2 победа за Франция над Хърватска. Но ясният победител беше Русия. Игрите разрешиха на Русия да пристъпи крепко напред след години на възходяща политическа изолираност и борба със Запада след анексирането на черноморския полуостров Крим и налагането на стопански наказания през 2014 година

Атмосферата в Москва беше в сериозна точка: съветската столица лъсна имиджа си преди международното състезание. Московчани бяха виждани с необикновеното пиянство на бирата и възторзи на главните булеварди. Това бе в контрастност с март 2017 година, когато уличните демонстрации в столицата и отвън нея, проведени от съветския опозиционен водач Алексей Навални, предизвикаха огромни полицейски репресии.

Големи митинги или терористични произшествия не се случиха в международното състезание на Путин. Руският водач употребява и Световната купа, с цел да разгърне дипломатическия си сексапил. На откриването на мача сред Саудитска Арабия и Русия, Путин бе хазаин на кралския принц Мохамед бин Салман. Русия и Саудитска Арабия имат процъфтяващ енергиен алианс, само че Световната купа събра персонални връзки сред принца на короната и водача на Кремъл.

Тази персонална връзка продължава да изплаща дивиденти: на последната среща на високо ниво на Г-20 в Буенос Айрес двамата водачи споделиха висотата на първите пет, макар отслабената естетика.

Няма значение, че Путин дишаше въздуха на Тръмп на Г-20, Тръмп го загърби поради случая в Керченския проток. Путин не даде тип, че го касае. Русия към момента е заключена в борбата със Съединените щати и Запада, а същността на Путин на международната сцена му разрешава да играе ролята на световен общественик, макар политическата изолираност на страната си.

Това е значимо, тъй като не всичко е розово в Русия на Путин. През миналата година продължи борбата сред Москва и Вашингтон: войната в Сирия, съветската интервенция в президентските избори от 2016 година и проектите на администрацията на Тръмп за отдръпване на Съединени американски щати от Договора за нуклеарните ракети със междинен обхват, налице е напълно атмосферата на спор в стила на Студената война.

Русия загуби години на стопански напредък вследствие на анексирането на Крим през 2014 година В момента Световната банка предвижда единствено сдържан растеж на Брутният вътрешен продукт сред 1,5% и 1,8% за интервала 2018-2020 година

Бизнес-лидерите на Русия се тормозят от възможни нови наказания, които биха могли в допълнение да осакатят стопанската система на страната: американските законодатели тази година предложиха нови строги наказания, с цел да санкционират Русия за намесата й в предизборната акция на Съединени американски щати, макар че сходни ограничения към момента не са станали закон.

И се случи казусът на Путин със Солсбъри. През септември той сподели, че двамата обвинени, нарочени от управляващите на Обединеното кралство за отравянето на някогашния съветски двоен сътрудник Сергей Скрипал и щерка му в историческия английски град, не са нарушители и предложи те да бъдат извадени на яве.

Това бе направено, само че стана съществено стеснение за съветските разследващи служби: проверяващият уеб страница Белингкет разкри същинските самоличности на съветските сътрудници, за които се твърди, че са забъркани в отравянията, а по-късно обвинените се появиха в изявление за съветската държавна мрежа RT.

На вътрешния фронт Путин също видя ниша за известността си. Въпреки, че опозицията в страната не отрази прожекторите на международното състезание, с изключение на за къса инвазия от протестната пънк група „ Пуси Райът “ на финалния мач, протестиращи се събраха в градове из Русия, с цел да се обединят против предлагането на държавното управление за повишение на пенсионната възраст.

Световната купа даде отмора на Русия от заглавия, които са поредно доминирани от кавги, борба и конспирации. И вместо една страна, която постоянно се изобразява в сърп и чук стандарти, гостите видяха една страна, която може да разгъне /без ирония/ червен килим.

" Много чужденци научиха за нашата просвета и градовете ни, и те се срещнаха с нашите открити хора “, сподели Путин пред репортерите след финалния мач. „ И милиони хора, не хиляди, а милиони, трансформираха възгледите си за Русия. Това е достижение, огромно достижение “.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР