Световноизвестният драматург Иван Вирипаев идва в България по покана на

...
Световноизвестният драматург Иван Вирипаев идва в България по покана на
Коментари Харесай

Издирваният в Русия драматург Иван Вирипаев идва в Народния

Световноизвестният драматург Иван Вирипаев идва в България по покана на Народния спектакъл „ Иван Вазов “, с цел да взе участие в диалога „ Театър и политика – полета на секване “. Дискусията сред Вирипаев и режисьора Галин Стоев ще се състои на 18 юни (неделя) от 16:30 до 18:00 ч. на сцена „ Апостол Карамитев “ в Народния спектакъл.

В първата си обществена среща след началото на войната двамата ще беседват за това по какъв начин се основава спектакъл в сегашния геополитически и културен подтекст, доколкото след пандемията и в изискванията на военни дейности в Украйна е невероятно театралната процедура да се случва само в областта на художественото.

Вирипаев и Стоев са измежду водещите имена на европейската театрална сцена, свързва ги дългогодишно другарство и креативно съдействие. Освен че ще споделят размислите си за полетата на секване сред театъра и политиката, двамата ще опишат и с какво се занимават в обстановката на рецесия на смисъла и разместени понятия за положително и зло, в какво откриват нови провокации и по какъв метод „ употребяват “ театъра като платформа за дейна рефлексия на съвременността.

С над 20 написани пиеси, осъществени и играни в над 250 театъра по целия свят, Иван Вирипаев е един от най-известните и поставяни модерни драматурзи. Театралният му път стартира с тапия по актьорско майсторство от Театралния институт в родния му град – Иркутск. През 2001 година се открива в Москва, където приключва Театралния институт „ Шчукин ”. Участва в основаването на различното театрално пространство „ Театр.doc ”, намерено с пиесата му „ Кислород ”, която има голям триумф и незабавно е оповестена за манифест на новата съветска драма.

Текстовете за спектакъл на Вирипаев са добре познати и на българската аудитория от постановките на режисьорите Галин Стоев, Явор Гърдев, Крис Шарков, Младен Алексиев, Иван Добчев и други Поради безапелационните антивоенни позиции на Вирипаев през днешния ден пиесите му са неразрешени в Руската федерация.

През май московски съд даже издаде заповед за ареста на създателя поради " разпространяване на погрешни изказвания по адрес на съветската войска. " Той е разгласен и за общонационално търсене. Иван Вирипаев сега живее и работи във Варшава от няколко години.



Галин Стоев завършва театрална постановка в НАТФИЗ при проф. Крикор Азарян. Първоначално основава редица представления по типичен създатели (Корней, Стриндберг, Шекспир, Есхил, Бюхнер, Брехт, Мюсе), а по-късно последователно се насочва към актуалната драматургия (Мишима Юкио, Харолд Пинтър, Том Стопард, Филип Ридли).

Определя срещата и другарството с Иван Вирипаев като едно от най-важните събития в живота си. През 2002 година поставя  пиесата на Вирипаев „ Сънища " (със заглавие „ Археология на сънуването ”), следват представления по „ Кислород “, „ Непосилно дълги обятия “, „ Генезис 2 “ (представено на 61-вото издание на фестивала в Авиньон, в Рим, Брюксел, Париж и Отава). През 2017 година Галин Стоев слага в Народния спектакъл пиесата на Вирипаев „ Танцът Делхи “.

Събитието е с вход свободен до привършване на местата. По тази причина е нужна предварителна регистрация и категорично получено удостоверение за непокътнато място. Регистрация може да се направи на следния имейл адрес: [email protected] до 16 юни (петък), 17.00 ч., като посочите две имена и телефонен номер за връзка.

Събитието е част от третото издание на фестивала New Stages Southeast, което тази година е под надпис  „ Драма и политика “. Фестивалът е проведен от Гьоте-институт България в партньорство с Народния спектакъл, РЦСИ „ Топлоцентрала “, „ Организация за модерно различно изкуство и просвета – 36 маймуни “ и кино „ Одеон “.

Като част от програмата на фестивала, на 18 юни, от 14:00 ч., в зала „ Юг “ на Народния спектакъл ще се състои полемиката „ Хоризонти за българската драматургия “, а от 19:00 ч. на сцена „ Апостол Карамитев “ ще се състои пърформанс-четенето на пиесата „ Слънчева линия “ от Иван Вирипаев – част от ПроТекст 12. Входът за четенето е с билети, които могат да бъдат закупени от касите на театъра и онлайн.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР