Световният технологичен лидер AES направи поредна крачка към по-зеленото енергийно

...
Световният технологичен лидер AES направи поредна крачка към по-зеленото енергийно
Коментари Харесай

AES ще изгради първия в света „виртуален язовир“ с батерия за съхранение на енергия


Световният софтуерен водач AES направи поредна крачка към по-зеленото енергийно бъдеще. Корпорацията, посредством своята дъщерна компания AES Gener в Чили, сътвори първия в света „ виртуален язовир “ с батерия за предпазване на сила. Проектът интегрира акумулатори за предпазване на сила и руслови водноелектрически централи (на течаща вода). Идеята е батериите да складират електрическа сила, създадена от Водноелектрическа централа, без да е нужно да се строи язовир или да се употребява воден контейнер. Вместо това ще бъде основан „ виртуален язовир “, който може да доставя 10 мегавата сила в продължение на 5 часа. „ Това е първата в света система за предпазване на сила за руслови централи и сигурно ще се трансформира в крайъгълен камък в енергетиката, защото ще съставлява първият енергиен, а не воден контейнер “, разяснява основният изпълнителен шеф на AES Gener Рикардо Фалу.

Проектът се създава на към 48 км югозападно от Сантяго в 178-мегаватовата руслова Водноелектрическа централа Alfalfal. „ Изграждането на физически действителен язовир е доста мъчно. „ Виртуалният язовир “ дава същите изгоди, само че със доста по-малки обществени и екологични провокации “, съобщи Фалу.

Батериите, които се употребяват в плана, са съобразени с енергийната мрежа и употребяват литиево-йонна технология, сходна на употребяваната в смарт телефоните и електрическите коли. „ Разгледахме разнообразни варианти за предпазване на сила и най-после избрахме литиево-йонните акумулатори, защото тази технология се развива с бързи темпове. Литиево-йонните акумулатори заеха първото място в нашата обща оценка на всички фактори, в това число разноски, енергийна компактност, сигурност, времето за зареждане и изпразване и целия цикъл “, сподели още Фалу. Литиево-йонните акумулатори разрешават на водните централи да създават електричество и да го складират за по-късна приложимост, само че без физически съществуващата инфраструктура, нужна за помпено-акумулиращите уреди (т.нар. ПАВЕЦ), откъдето идва и терминът „ виртуален язовир “.

Иновативната технология на батериите за предпазване на сила би имала огромен резултат и за опазването на околната среда, защото виртуалният язовир не оказва въздействие природата. Освен това, за разлика от построяването на помпено-акумулираща Водноелектрическа централа, което може да отнеме години, батериите се конфигурират за няколко месеца и могат да се задействат извънредно бързо при потребност. Понастоящем над 96% от съществуващия в света потенциал за предпазване на сила се основава на помпено-акумулиращи уреди.

През последните години технологиите в международен мащаб се развиват с ускорени темпове и енергийната област не прави изключение от тази наклонност. AES заема водещо място в нововъведенията, когато става дума за енергиен бизнес. Батериите за предпазване имат бъдеще и чисто по стопански аргументи, защото цените за технологията не престават да понижават.

Корпорацията ЕЙ И Европейски Съюз (NYSE:AES) е международна енергийна компания, която е включена в листата Fortune 200. Ние осигуряваме налична и устойчива сила в 15 страни посредством разнороден портфейл от разпределителни компании, както и посредством топлоелектрически централи и планове за възобновими енергийни източници. Нашите чиновници са отдадени на концепцията да реализират високи оперативни резултати и да дават отговор на изменящите се потребности от сила в света.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР