Световният шампион по шахмат Магнус Карлсен намекна, че може да

...
Световният шампион по шахмат Магнус Карлсен намекна, че може да
Коментари Харесай

Карлсен посочи достойния си съперник за титлата - Алиреза Фируджа |

Световният първенец по шахмат Магнус Карлсен загатна, че може да не пази за пети път купата си, в случай че негов конкурент не се окаже роденият в Иран и състезаващ се за Франция 18-годишен феномен Алиреза Фируджа.

Карлсен приказва в подкаста на своя добър другар Барстад и описа за мача си с руснака Ян Непомнящи, както и за бъдещите си проекти и цели. На 10 декември 31-годишният норвежец завоюва за пети следващ път международната купа, като надигра Непомнящи с разгромната разлика от 7,5:3,5 т.

Тези, които чакат да ме видят още веднъж да играя за международната купа идващия път, може да останат разочаровани ", сподели Карлсен. " Искам да уточня, че считам да продължа да играя шах. Ще продължа, тъй като шахът ми носи наслада. Още по време на мача с Непомнящи почнах да мисля за международното състезание по блиц и интензивен шахмат по Коледа. Но шахматният мач не е толкоз прелестен ", изясни Карлсен.

През предходната година Фируджа се появи на огромната шахматна карта, а неотдавна стана най-младият състезател, който минава границата от 2800 ЕЛО точки, като стори това на 18 години и 5 месеца, чупейки върха на Карлсен.

Според норвежеца това е единственият конкурент, който е заслужен да оспорва купата му.

" Това, което се случи на Гран при шампионата в Рига и фактът, че Алиреза Фируджа го завоюва и се класира за Турнира на кандидатите, ми дава убеденост, че идващият ми мач може да бъде против него. Това ще бъде отлична мотивация за мен, само че и ме стимулира за настоящия мач с Непомнящи ", разяснява Карлсен.

" Смятам, че този мач за купата би трябвало да бъде финален за мен. Той към този момент не значи това, което значеше преди. Просто позитивите от него не са повече от негативите. Ако някой друг от Алиреза завоюва Турнира на кандидатите, евентуално няма да се явя на мач против него. Искам да кажа, че съм благополучен и че има други неща, върху които желая да се концентрирам, като това да мина границата от 2900 ЕЛО точки.

В момента Карлсен има ЕЛО от 2865 точки, като формалният му връх от 2014 и 2019 година бе 2882, а неофициалния - 2889. Според международния първенец постигането на 2900 ЕЛО е изцяло реалистична цел. За съпоставяне Фируджа, който е втори в ранглистата на ФИДЕ, е с ЕЛО от 2805.

За момента има шестима сигурни участници в Турнира на кандидатите, който евентуално ще се организира през лятото на идната година. Това са Фируджа, Непомнящи, полякът Ян-Кжищоф Дуда, руснакът Сергей Карякин, американецът Фабиано Каруана и азерът Теймур Раджабов. Останалите двама участници ще бъдат излъчени с шампионати напролет. Възможната най-ранна дата за нов мач за международната купа е при започване на 2023 година.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР