Световната криза с разпространението на коронавируса COVID-19 продължава да се

...
Световната криза с разпространението на коронавируса COVID-19 продължава да се
Коментари Харесай

За пръв път откакто коронавируса стана проблем, статистиката на заболяването замръзна

Световната рецесия с разпространяването на ковид COVID-19 продължава да се задълбочава. Ситуацията се мени с часове и към този момент е доста мъчно предвидима, като даже статистическите данни за заболеваемостта почват да се разграничават съществено.
Актуализацията на данните на американския университет " Джонс Хопкинс " сочи нарастване на болните в световен мащаб от към 2000 души – до малко над 128 300, само че наподобява тя не е изцяло приключена, тъй като няма смяна при броя на болните в Италия. Съгласно блогът на BNO News, болните в световен мащаб в действителност са над 135 700 т.е. нарастването е с над 9500 души, като в Европа доказаните случаи в Италия са се нараснали с съвсем 3000 – от 12 462 до 15 113. Смъртните случаи там са 1153, за оздравели се смятат 1258.
Трябва да се има поради обаче, че записаните нови случаи навякъде най-вероятно са хора, заболели от дни и даже по-дълго т.е. това са нови случаи единствено за формалната статистика, а не при действителното състояние и резултатът от суровите ограничения особено в Италия, а и на всички места, където се вземат и ще се усилват, ще бъде публично явен чак след дни и даже седмици, въпреки че ограниченията ще работят – в този материал (на британски език).
Положението в България
Потвърдените случаи са 23, един е смъртният – на 66-годишна жена, която беше призната преди 2 дни незабавно в „ Пирогов ”, откакто пристигнала на рандеву на брачна половинка си, който също е болен от ковид. Тя е колабирала в болничното заведение и тогава е призната. Заради това, управлението на " Пирогов " е сложило под домашна карантина всички свои чиновници, които са били на промяна денем във вторник, при постъпването в болничното заведение на умрялата ден по-късно от ковид жена. Не е публично ясно за какъв брой медицински лица става въпрос, само че приказваме за санитари, лаборанти, медицински сестри и лекари на промяна в незабавното поделение, които са съпроводили дамата в шокова зала, откакто тя е колабирала. Ясно е обаче, че това са хора отвън личния състав на Второ вътрешно поделение, който сега е под карантина в самата постройка на въпросното поделение. Там от неделя до вторник лежеше брачният партньор на умрялата. Самият той, от вторник през нощта, е изместен и изолиран в токсикологията, оповестява bTV.
Въвеждане на изключително състояние ще понижи тежестта на епидемията, съобщи на брифинг в Министерски съвет основният здравен контрольор доцент Ангел Кунчев. Той още веднъж увери, че в границите на 24 часа България може да удвои броя на инфекциозните кревати – повече за броя болнични кревати научете тук! По думите на Кунчев към този момент стана ясно това, което от ден на ден хора схващат – няма метод България да избегне зараза от вируса, задачата на всички ограничения е болните да са колкото се може по-малко, с цел да може здравната ни система да се оправи!
Според статистика на Китайския център за надзор и предварителна защита на болестите, съвсем 81% от болните от ковид го прекарват като елементарен грип, без изключително ясно изразени признаци. 13,8% са с по-сериозни признаци и имат потребност от болнична грижа, а 4,7% изпадат в сериозно положение и имат потребност от интензивна грижа – по предписание това са основно възрастни хора, в извънредно чести случаи с хронични болести.
Припомняме, че на изключително среднощно съвещание държавното управление реши да предложи на Народното събрание да разгласи изключително състояние (подробности тук)! А министър председателят Бойко Борисов изиска основаване на клинична пътека, с цел да можело лекарите, които се грижат за болните, да знаят какво възнаграждение ще получат за труда си.
Европа
Случаите се усилват на всички места, като в Испания темпът на напредък към този момент е най-сериозен след този в Италия – над 3100 заболели т.е. близо 900 публично доказани нови случая, 86 смъртни случая и 189 оздравели. Най-много са доказаните случаи в Мадрид – над 1300. Под карантина е испанското кралско семейство, тъй като то е било в контакт с доказано болната жена на Пабло Иглесиас – Ирене Монтеро. Монтеро е министър по въпросите на равенството. Испанското държавно управление към този момент работи единствено посредством видеоконферентна връзка. А за 1 месец испанският борсов показател Ibex загуби една трета от цената си.
Във Франция и Германия също случаите се усилват – съгласно разнообразни данни нарастването е с към 500 души, като във Франция са към този момент 2876 и скоро се чака да прескочат 3000, в Германия са 2512. Смъртните случаи са 61 във Франция и 5 в Германия.
В Белгия затварят учебните заведения и анулират всички културни мероприятия на закрито. Ще бъдат затворени клубове, питейни заведения и заведения за хранене като част от ограниченията, целящи попречване на разпространяването на епидемията от ковид, заяви министър председателят Софи Уилмс след съвещание на Съвета за национална сигурност. Мерките влизат в действие незабавно. Там доказано болните са 314, при 3 смъртни случая и 1 доказано излекуван.
Реално няма нови данни за Балканите в систематизираните статистики – Гърция към момента е на кота 99 случая, при 1 смъртен – мъж, който е над 65-годишна възраст, с доста хронични болести. В Сърбия се оповестява за 19-ти случай. Сръбското държавно управление обаче ще предприеме ограничения против икономическите последствия върху стопанската система дружно с Националната банка (НБС), като те ще включват намаляването на базовия лихвен % до 1,75%, вложение на спомагателни 24 милиарда динара (203 млн. евро) в планове, свързани финансовата инфраструктура, както и финансова поддръжка за хората в риск, сподели министър председателят на страната Ана Брнабич съгласно Агенция " Фокус ". В Румъния инфектираните са публично 48.
По света
За Китай няма статистика, показваща нови заболели, откакто от началото на седмицата имаше единствено по 20-тина души дневно. Вчера, представителят на Държавната комисията по въпросите на опазването на здравето на страната Ми Фън съобщи, че пикът на епидемията в Китай е преодолян. Но Китай анулира всички разрешителни за нанагорнище на връх Еверест поради ковид. Според Лукас Фуртенбах от основаната в Австрия фирма- уредник на експедиции Furtenbach Adventures, китайските управляващи " са уведомили всички сходни компании, че планината ще бъде затворена от северната страна ". Засега обаче непалската страна на планината остава отворена, макар че някои експедиции са анулирани и алпинистите са помолени да дават двуседмична история на пътуванията си и настоящи медицински за здравословното им положение. Няколко туристически зони в Тибет също са били затворена от януари поради огнището на болестта.
" Съгласен съм с решението на Китай. Отговорно е... Изкачването на планина понастоящем не си коства риска от заразяване с вируса в базовите лагери и разпространяването му след завръщането вкъщи ", споделя Адриан Балънгър от калифорнийската компания за образуване на експедиции до Еверест Alpenglow Expeditions.
В Иран към този момент приказваме за над 10 000 доказани случая, при 429 смъртни случая съгласно " Джонс Хопкинс ", при 2959 оздравели, само че формалните данни непрекъснато се слагат под въпрос от разнообразни неофициални свидетелски разкази, главно през обществените мрежи. Няма смяна и на данните в Южна Корея – 7869 заболели, 66 смъртни случая, 333 оздравели.
В Съединени американски щати има доказани 1663 публично доказани случая, при 40 смъртни случая, 31 от които в щата Вашингтон, където още преди дни беше оповестено изключително състояние. Там обаче се появи по-голям проблем – какъв брой работят тестванията за определяне на заболяването . Става въпрос за проби, които Съединени американски щати реши да прави по собствен способ . Сегашната система за достъп на елементарните американци до процедурата за диагностика на ковид се срутва. Антъни Фочи, шеф на Националния институт по алергични и инфекциозни заболявания на Съединени американски щати, призна това, говорейки пред комисията по контрол и държавна промяна на Камарата на представителите на Съединени американски щати, съобщи БГНЕС. Тествани са единствено към 10 000 американци, а популацията на страната е към 300 000 000 души.
" Системата в действителност не е фокусирана върху това, от което се нуждаем в този момент – тя е неуспех. Нека да го признаем. Системата беше проведена по подобен метод, че приказваме за признаците на болестта, лекарят насочва искане и вие получавате услуга [преглед]. Не сме основали системата, тъй че да можем да създадем всичко по същия елементарен метод, както в другите страни. Дали считам, че трябваше да го създадем по-рано? Да. Но ние не го направихме “, означи експертът.
По-рано президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп съобщи, че процедурата за " скрининг [на американците за коронавирус] протича доста безпрепятствено ".
В светлината на това, двата атракциона на " Дисниленд " в щата Калифорния ще затворят вратите си от тази събота (14 март) поради разпространяването на новия ковид в Калифорния. Развлекателните уреди, привличащи стотици хиляди туристи, ще останат затворени в началото най-малко до края на март, като хотелите остават отворени до понеделник (16 март), с цел да дадат време на гостите да си тръгнат.
" Въпреки че не са регистрирани случаи на COVID-19 в курорта Дисниленд, откакто деликатно проучихме насоките и рекомендациите на губернатора на Калифорния, сметнахме че е в полза на нашите посетители и чиновници да затворим парк " Дисниленд " и атракцион " Дисни Калифорнийско премеждие ", се споделя в изказването.
В Африка към този момент има първи случаи на ковид в Габон и Гана . Порталът Gabon Actu цитира министъра на известията Едгар Миаку, съобщавайки, че инфектиран жител на Габон се е завърнал в страната на 8 март от френския град Бордо. Първите два случая на коронавирусна зараза бяха регистрирани и в Гана, като един от инфектираните се е върнал от пътешестване в Норвегия, другият - от Турция, съобщи здравният министър Кваку Ману, представен от локалния вестник Daily Graphic.
Първи случай е регистриран и в централата на Организация на обединените нации . Положителна проба за вируса е дала служителка на представителството на Филипините. Всички работещи в непрекъснатата задача на Филипините са в доброволна карантина.
Каква беше статистиката преди денонощие, научете в тази публикация: " Коронавирус: Забраните за пътешестване в целия свят стават все по-сериозни, болните се усилват "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР