Световната банка предупреди, че ако конфликтът между Израел и Хамас

...
Световната банка предупреди, че ако конфликтът между Израел и Хамас
Коментари Харесай

Световната банка с тревожна прогноза за пазарите на петрол

Световната банка предизвести, че в случай че спорът сред Израел и Хамас ескалира до равнище, сходно на пълномащабния спор в Близкия изток преди 50 години, цените на петрола могат да доближат рекордно високи стойности от над $150 за барел. 

Това би се дължало на евентуален дефицит на доставки, сходен на този, който се наблюдаваше по време на арабския петролен протест на Запада през 1973 година При подобен сюжет цената на барел нефт може да се увеличи от към $90 до диапазона сред $140 и $157. Струва си да се означи, че предходният връх, некоригиран по отношение на инфлацията, е $147 за барел през 2008 година

Главният икономист на Световната банка, Индермит Гил, акцентира евентуалния двоен енергиен потрес за международната стопанска система, произлизащ освен от спора в Украйна, само че и от Близкия изток. Банката също по този начин акцентира, че въздействието на ескалацията на спора ще надвиши разноските за сила, като може да докара до повишение на цените на храните и да докара до това милиони хора да изпитат продоволствена неустановеност.

Според базовата прогноза на Световната банка цените на петрола се чака да доближат приблизително $90 за барел през актуалното тримесечие, след което да спаднат до приблизително $81 за барел през идната година заради забавянето на международния стопански напредък.  

Банката обаче очерта три различни сюжета с разнообразни равнища на разстройства в международните доставки на нефт и надлежно нарастване на цените на петрола, вариращи от сюжет за “ ” до сюжет за “ “:

  1. Сценарий за “ “, при който международните доставки на нефт ще намалеят с 500,000 до 2 милиона   барела на ден – почти толкоз, колкото по време на гражданската война в Либия през 2011 година Цената на петрола ще се увеличи до $93-$102 за барел.
  2. Сценарий за “ ” – почти равносилен на войната в Ирак през 2003 година – при който международното предложение на нефт ще бъде понижено с 3 до 5 милиона барела на ден. Първоначално цените на петрола ще се покачат с 21-35 %, достигайки $109-$121 за барел.
  3. Сценарий за “ ” – съпоставим с дейностите, подхванати по време на войната “ ” през 1973 година – при който международните доставки на нефт ще се свият с 6-8 милиона барела на ден, което ще докара до 56-75% нарастване на цените до $140-$157 за барел.

Изключително значимо е да се има поради, че тези прогнози се основават на оценки и сюжети, предоставени от Световната банка, и действителните резултати могат да варират според от редица фактори.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР