Световната банка понижи прогнозите си за икономически растеж в САЩ,

...
Световната банка понижи прогнозите си за икономически растеж в САЩ,
Коментари Харесай

Световната банка очаква пандемията да забави глобалния ръст през 2022 г.

Световната банка намали прогнозите си за стопански напредък в Съединени американски щати, еврозоната и Китай и предизвести, че високите равнища на дълга, възходящото неравноправие в приходите и новите разновидности на ковид заплашват възобновяване в разрастващите се стопански системи. Фиансовата институция чака световният напредък да се забави " видимо " до 4.1% през 2022 година от 5.5% предходната година и да спадне в допълнение до 3.2% през 2023 година, защото повишеното търсене се успокоява и държавните управления лимитират масираната фискална и парична поддръжка, предоставена при започване на пандемията.

Прогнозите са с 0.2 процентни пункта по-ниски от юнския отчет на банката за световните стопански вероятности и могат да бъдат понижени още, в случай че разновидността на омикрон се резервира. Очаква се Международният валутен фонд също да намали икономическите си прогнози на 25 януари.

Световната банка оставя непроменена прогнозата си България по отношение на есента на предходната година, като чака 3.8% растеж на Брутният вътрешен продукт през 2022 година и 3.6% през 2023 година Институцията чака през миналата 2021 година стопанската система на страната да означи 3.3% напредък.

Банката регистрира огромното възобновяване на икономическата интензивност в развитите и разрастващите се стопански системи през 2021 година след свиването през 2020 година поради пандемията, само че предизвестява, че по-дълготрайната инфлация, продължаващите проблеми с веригата за доставки и работната мощ и новите разновидности на ковид евентуално ще понижат растежа в международен мащаб.
Реклама
Развиващите се страни са изправени пред съществени дълготрайни проблеми, " свързани с по-ниските равнища на имунизиране, световните макрополитики и дълговата тежест ", споделя президентът на Световната банка Дейвид Малпас, представяйки тревожните промени в данните за бедността, опазването на здравето и трайните последствия от затварянето на учебни заведения.

Айхан Косе, създател на отчета на Световната банка, споделя пред Reuters, че бързото разпространяване на мощно заразния вид омикрон демонстрира продължаващите разстройства, породени от пандемията. Той обръща внимание на ясно изразеното закъснение на растежа, намаляването на държавните поддържа и рисковете пред възобновяване.

Ковид е заразил над 300 млн. души по света. Докато 59% от популацията на земята е получило най-малко една доза ваксина, единствено 8.9% от хората в страните с ниски приходи са получили най-малко една доза, съгласно уеб страницата Our World in Data.

Малпас разказва като " възходящ каньон " разликата в темповете на напредък сред напредналите и разрастващите се стопански системи, което съгласно специалистите на Световната банка може да провокира нараснало обществено напрежение и безредици.
Реклама
Косе счита, че рисковете от " твърдо приземяване " за разрастващите се страни се усилват, като се имат поради лимитираните им благоприятни условия за даване на нужната фискална поддръжка, съчетано с непрекъснат инфлационен напън и нараснала финансова накърнимост.
Прогнозата в цифри
В отчета се предвижда, че растежът в развитите стопански системи ще намалее до 3.8% през 2022 година от 5% през 2021 година и ще спадне в допълнение до 2.3% през 2023 година, а производството и вложенията ще се върнат към наклонността отпреди пандемията до 2023 година Банката понижи упованията си за растежа на брутния вътрешен артикул в Съединени американски щати за 2021 година с 1.2 прочие пункта до 5.6% и предвижда много по-нисък напредък от 3.7% през тази и 2.6% през идната година. Китайската стопанска система е повишена с 8% през 2021 година, с към 0.5 прочие пункта по-малко от последната прогноза, като предвижданията са растежът да се забави до 5.1% през 2022 година и 5.2% през 2023 година

Очакванията на финансовата институция са повишаването на Брутният вътрешен продукт в разрастващите се стопански системи да спадне до 4.6% през тази година от 6.3% през предходната, като ще намалее до 4.4% през 2023 година След по-доброто представянето на еврозоната през предходната година предвижданията за тази и идната са за по-бавен растеж от надлежно 4.2% и 2.1%.

Повишаването на лихвените проценти крие спомагателни опасности и може още да подкопае прогнозите за напредък, изключително в случай че Съединените щати и други огромни стопански системи стартират да покачват лихвите тази пролет, месеци по-рано от предстоящото, споделя Косе.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Право 2 Икономика 3 Промишленост 1 Градове 2 Политика 3 Свят 1 Право 2 Градове 3 Промишленост Реклама
Пандемията докара общия световен дълг до най-високото му равнище от половин век. И са нужни съгласувани старания за ускорение на напъните за преструктуриране на дълга на страните, изправени пред дългови усложнения, и ангажиране на кредиторите от частния бранш.
Нарастването на лихвите ще заплаши разрастващите се икономикиМеждународният валутен фонд предизвести, че разрастващите се стопански системи би трябвало да се приготвят за предстоящото през тази година повишение на лихвите в Съединени американски щати. По-бързите от очаквоното повдигане на лихвите от страна на Фед могат да раздрусат финансовите пазари и да доведат до приключване на капитал и обезценяване на валутите, означават от фонда в обява в блога си по-рано през седмицата. Постепенното стягане на паричната политика на Съединени американски щати евентуално ще има едва влияние върху разрастващите се пазари, като външното търсене ще компенсира резултата от възходящите разноски за финансиране.По-бързото повишение на лихвите от Фед може да раздруса финансовите пазари и да затегне финансовите условия в света. Това развиване може да докара до закъснение на търсенето и търговията в Съединени американски щати и приключване на капитал и обезценяване на валутата на разрастващите се пазари, пишат от фонда в поста.Финансовата институция приканва централните банки да оповестяват ясно и поредно своите проекти за стягане на политиката. Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Кирил Кирчев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР