Светлочувствителните клетки, известни като конуси, се намират в ретината в

...
Светлочувствителните клетки, известни като конуси, се намират в ретината в
Коментари Харесай

Ето как цветовете и светлината засягат мозъка и тялото

Светлочувствителните кафези, известни като конуси, се намират в ретината в задната част на окото и изпращат електрохимически сигнали към образния кортекс, където се образуват облиците, които виждаме. Но в този момент знаем, че съществуват и ретинни ганглийни кафези, които реагират на светлината, като изпращат сигнали в централен район на мозъка, наименуван хипоталамус, който не играе роля за образуването на облиците. Той е основна част от мозъка, която дава отговор за секрецията на разнообразни хормони, които управляват доста аспекти от саморегулирането на тялото, в това число температура, сън, апетит и циркадния темп.

Излагането рано заран на синя и зелена светлина ни кара да отделим хормона кортизол, който ни подтиква и ни разсънва, като стопира секрецията на мелатонин. Късно вечерта, когато количеството синя светлина в слънчевото греене е намаляло, мелатонинът се отделя в кръвта и ставаме сънливи.

Това значи, че съществува път сред окото и хипоталамуса, който не образува облици, и е изборно сензитивен към късите дължини на вълните на светлината, които са главно синята и зелената светлина от забележимата част на спектъра на електромагнитното излъчване.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР