Свещичките в църквите не са по джоба на бедните християни.

...
Свещичките в църквите не са по джоба на бедните християни.
Коментари Харесай

Църковният восък е лукс: 80 стотинки струва най-евтината свещичка

Свещичките в църквите не са по джоба на бедните християни. На доста места, най-евтиният восък от 40 стотинки липсва и вярващите купуват по няколко бройки от 80 стотинки или от левче. Вощениците от 20 стотинки пък изцяло са изчезнали и това лишава мнозина от значимия за тях обред.

„ Преди купувах по 5-6 свещички за умряли близки, а в този момент и 2 не мога да си разреша. ”, показа болката на мнозина стара столичанка при визитата си в централен храм в София.  

Хората се ядосват и от различен проблем – и да купят от най-евтините, те са толкоз некачествени и тънки, че се огъват и топят в ръцете и по този начин отново се принуждават да вземат от по-скъпите.   

Най-големият ни храм „ Св.Александър Невски ” пък се оказа първенец по цени – 80 стотинки костват най-евтините свещички. По-големите са от 2, 4 и 6 лв.. Така обеднелите хора мъчно могат да си разрешат да възпламенят по няколко за близки умряли или за здраве.

Миряните недоволстват и от друга постоянно следена в храмовете „ процедура ” – служителките в църквите бързат да загасят запалените свещички, откакто погорят напълно малко – най-вероятно с цел да има за претопяване. Според традициите, свещите би трябвало да изгорят напълно.

Донякъде, католическите храмове дадоха добър образец с това, че оставят чаени свещички и касичка на доверие, в която всеки пуска каквото реши. Цена на свещичките има закрепена – 40 и 60 стотинки, само че никой не следи кой набожен какъв брой пари оставя.   
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР