Супермаркетите и хранителните вериги са с най-голям дял от наетите

...
Супермаркетите и хранителните вериги са с най-голям дял от наетите
Коментари Харесай

Интересът към търговските площи в България остава висок

Супермаркетите и питателните вериги са с максимален дял от наетите търговски площи

© Charles Platiau [Reutrs] Още по тематиката
Най-големите вериги: Почти всички продават повече

Вдигналото се ползване се вижда и в продажбите на търговците на дребно: в топ 30 растежът е над 10%
22 авг 2017
Седмични вести за ритейл

" Лактима " ще строи още един цех във Велико Търново, " Аладин фуудс " ще влага 2.7 млн. лева в транжорна, ПИБ пристъпи към осъществяване на залог на " Мандра-Рилци ", Една трета от тестваните слънчеви очила с нарушавания, " Лавена " усилва капитала си
21 авг 2017
Инвестициите в парцели в България са нарастнали с 213% през полугодието

Страната е с един от най-големите растежи в Централна и Източна Европа, демонстрира отчет на Colliers International
16 авг 2017
Взаимен напредък

11 от високорисковите фондове генерират над 10% рентабилност от началото на годината
7 юли 2017
Сделките за тримесечието: Молове за фондове от ЮАР

Продажбите на " Нова телевизия " и CEZ ще са измежду идващите огромни транзакции
19 апр 2017

Очаква се предлагането да нарасне с отварянето на мол " Пловдив Плаза " и " Арена Русе ", които ще прибавят надлежно 34 500 и 17 700 кв. метра комерсиална повърхност през 2018 година

Отдадените чартърен нови търговски площи в моловете в България са се повишили с 11%, или с 16.3 хиляди кв. метра, през първото полугодие на 2017 година спрямо края на миналата. Най-много комерсиална повърхност е усвоена в Пловдив - 97%, и Варна - 92%, до момента в който в София тя е 88%. До края на годината не се чакат предлаганите пространства да набъбнат, което ще резервира общия им размер до 791.8 хиляди кв. метра. Това демонстрира отчет на консултантската компания Colliers.

В Paradise Centre в София през миналите 6 месеца са отворили порти 27 нови магазина, в Park Center - 10, а в Serdika Center и The Mall - по 8.

Супермаркетите и питателните вериги, следвани от стилната промишленост заемат максимален дял от комерсиалните центрове - надлежно 26 и 23 на 100 от площите. Останалите елементи се заемат от магазини за електроника - 14%, обувки и кожени произведения - 9%, и разнообразни услуги - 7%.

Търговските паркове с нови попълнения

Търговските паркове също се развиват динамично: JYSK откри собствен магазин в Jumbo Plaza, а мебелна къща " Явор " и компанията за играчки " Комсед " - в " Търговски парк Велико Търново ", показват от Colliers. Тенденцията за разширение на избора от марки и артикули в комерсиалните паркове се резервира, а свободните площи в този сегмент варират сред 3 и 15%. С най-голяма повърхност са софийските ритейл паркове " Средец " - 37 хиляди кв. метра, и Jumbo Plaza с 30 хиляди кв. метра.

Няколко интернационалните вериги за хранене

Компанията регистрира лек спад в темпа на разбъркване на наематели на главните търговски улици от 5 на 3% по отношение на втората половина на 2016 година На ул. " Граф Игнатиев " се следи огромен растеж на свободните търговски площи, като съгласно Colliers това се дължи на ремонтните действия по новата линия на метрото. Твърде евентуално е наклонността да се резервира, защото следва и огромен ремонт на улицата. От Colliers напомнят, че за полугодието няколко интернационалните хранителни вериги навлизат на българския пазар, измежду които верига за азиатска кухня Wagamama, испанските бургери Hamburguesa Nostra и финландските заведения за хранене за бързо хранене Hesburger.

Ритейл агресия

Billa отваря порти в Serdika Centre и възнамерява два нови обекта в Park Center и Mall of Sofia. Kaufland, " Фантастико " и Lidl отварят по един нов супермаркет, респективно в София, Елин Пелин и Балчик. Международните вериги за козметика DM и lily също усилват броя на магазините си, надлежно с 5 и 3. При стилните компании попълненията са на компанията LC Waikiki с магазини в Bulgaria Mall, Mega Mall и S mall Sliven и на Forever 21 с ново място в Serdika Center. " Техномаркет " добави един комплекс в София, а " Зора " - във Велико Търново. " Практикер " и JYSK също усилват комерсиалните си обекти в по-големите градове.

Малко по-скъпи наеми

Цената на квадратен метър комерсиална повърхност се усилва напълно леко през 2017 година И доближава стойности от 38 евро на кв. метър в столицата, 26 в Пловдив, 27 във Варна и 25 в Бургас. В Русе и Стара Загора, където цената е надлежно 18 и 19 евро на кв. метър, не са регистрирани промени, демонстрират данни на Colliers. В комерсиалните паркове цените варират сред 7 и 10 евро на кв. метър.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР