Сценарий 1: Русия печели войнатаАко приемем, че е възможно Русия

...
Сценарий 1: Русия печели войнатаАко приемем, че е възможно Русия
Коментари Харесай

Шест сценария за войната в Украйна. Какво може да се случи?

Сценарий 1: Русия печели войната

Ако приемем, че е допустимо Русия да победи Украйна на бойното поле, президентът Владимир Путин евентуално би конфигурирал в Киев свое марионетно държавно управление или пък би включил Украйна към Русия. И двата разновидността изискват в средносрочен проект голям боен запас от страна на Москва, с цел да задържи властта в Украйна. Защото е ясно, че тя ще срещне голяма опозиция от украинска страна.

Въпросът е какъв брой реалистично е това да се случи. Ако приемем, че Путин се е поучил от грешките във военно отношение дотук, не е изключено Русия да реши войната в своя изгода, само че това може да отнеме още месеци, в случай че не и години време, споделя пред публичната немска телевизия ZDF доктор Улрих Кюн от хамбургския Институт за проучване на мира и политиката за сигурност. Такъв тип военна победа обаче няма да донесе мир в Украйна, счита той.

Сценарий 2: Украйна капитулира

Тежките провали във войната, инфраструктурните вреди и многото цивилни жертви биха могли да принудят украинското управление да капитулира. Тогава обаче Киев няма да може да слага никакви претенции. И при този сюжет е допустимо съветско марионетно държавно управление в Киев или присъединението на Украйна към Русия.

На този стадий обаче това е малко евентуално, защото украинската опозиция към този момент е задоволително сполучлива. Да напомним, че президентът Зеленски даде ясно да се разбере, че Украйна ще се съпротивлява непременно. Капитулацията би била мислима единствено в случай че украинското управление с военна мощ бъде насила да напусне страната, или в случай че руснаците съумеят да обезвредят политическото и военното управление на Украйна. Експертът Улрих Кюн счита този сюжет за малко евентуален.

Сценарий 3: Украйна се пази сполучливо

С помощта на оръжейните доставки от Запада украинската войска може и да успее да отблъсне съветската. Но всичко това ще зависи от предстоящата втора съветска атака. Ако тя също се провали, тогава " теоретично всичко ще е допустимо ", споделя Кюн и прецизира, че не е ясно дали следователно украинците биха спрели единствено до границите на така наречените " републики " Луганск и Донецк, или ще продължат до момента в който не изтласкат руснаците от интернационално приетите граници на Украйна.

Сценарий 4: Руското нахлуване бива спряно

Ако се стигне до " заледяване " на съветската инвазия заради мощната украинска опозиция, налице ще бъде типичен случай на патова обстановка. Тогава фронтовите линии към този момент няма да се разместват. И тук доста ще зависи от това какво ще се случи по време на втората съветска атака. Ако тя също по този начин бъде спряна, тогава всичко би било допустимо, в това число сюжетът от Вердюн (една позиционна война, б.ред.) или пък започването на договаряния сред двете страни. За разлика от досегашните мирни договаряния, на едни бъдещи такива ще се търси отговор на въпроса по какъв начин би изглеждало едно спокойно съглашение. Именно този сюжет Кюн счита за най-реалистичен.

Сценарий 5: Стига се до Трета международна война

Ако, съзнателно или по неточност, се стигне до обстрел на страна от НАТО, или пък руснаците решат да употребяват химическо, биологично или даже нуклеарно оръжие, тогава спорът може да прерасне в Трета международна война. Не че това е безусловно изключено, само че е малко евентуално, тъй като биологичното оръжие би поразило също и личните войски, а освен противниковите. Ако руснаците прибегнат до химическо оръжие, това може да усили политическия напън над НАТО да влезе във войната в Украйна. Такава заплаха съществува. А що се отнася до потреблението на нуклеарно оръжие, в съветската военна теория е записано, че това е възможно единствено " в безусловно краен случай ".

Сценарий 6: Свалят Путин от власт

Мнозина допускат, че в случай че Путин го няма, войната ще спре. Този сюжет е вероятен единствено в случай че допуснем, че той може да бъде свален от власт от съветския народ или от съветския вътрешен хайлайф. Това пък е може би най-нереалистичният от всички сюжети. Защото Путин се радва на солидна поддръжка в обществото, която държавната агитация в допълнение заздравява. Лидерите на опозицията пък са в пандиза или в трудовия лагер, избягали са в чужбина или избират да мълчат, написа Дойче веле.

И съветският хайлайф не е опасност за Путин, счита Кюн. " Не ми се коства вероятен един проведен от военните прелом. Според мен и олигарсите не могат да застрашат властта на Путин, защото те нямат въздействие върху политическите решения. Ако изобщо нещо е допустимо, то това би трябвало да пристигна от най-вътрешния кръг съветници на Путин. Те обаче работят с него от години и следват изцяло неговата линия ", акцентира Улрих Кюн пред немската обществено-правна телевизия ZDF.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР