Строеж на 80-метрова сграда на бул. Ал.Малинов разреши днес Столичният

...
Строеж на 80-метрова сграда на бул. Ал.Малинов разреши днес Столичният
Коментари Харесай

Общината разреши вдигането на 80-метрова сграда на "Гаранти коза" на бул. "Ал. Малинов"

Строеж на 80-метрова постройка на бул. " Ал.Малинов " позволи през днешния ден Столичният общински съвет(СОС). Той е част от мегапроекта на турската компания " Гаранти коза " на мястото на тогавашния магазин " Аско Деница " в регион " Младост-3 ".

Турската инвестиция е за 120 милиона лв. и ръководещото СОС болшинство с подготвеност очакваше гласуването. Точката под № 29 от дневния ред, която бе за небостъргача, бе с название " Изменение проект за регулация и застрояване и работен организационен проект на м. " Младост 3 ", регион " Младост " - Следствен отдел към окръжна прокуратура, квартал 23, нов УПИ I-6206 " за жилища, магазини, офиси, коо, пг и трафопостове ". Дали всички съветници знаеха защо става въпрос?

" Става въпрос за още една постройка до към този момент строящите се 30-етажна в съседство и още една – 25-етажна на " Радина хаус ", обясни Войслав Тодоров от " Нормална страна ". Той предизвести, че и в този момент трафикът по бул. " Ал.Малинов " е с привършен потенциал, а с новото строителство е изчислено, че натоварването на придвижването ще се увеличи с още 10-15%.

" Експерт разгласи пред транспортната комисия през вчерашния ден, че колите ще се забавят там с още десетина минути в допълнение ", предизвести той. Решението съгласно Тодоров е да се построи час по-скоро новият бул. " Копенхаген ", който ще свърже тази зона на " Младост " с бул. " Цариградско шосе ". Но процесът по отчуждаване на частните парцели за това трасе се бави и ще завърши най-рано през 2021 година

Това отсрочва откриването на новия бул. чак за 2030 година, съобщи Тодоров и предвижда, че до тогава тези здания ще се построят и трафикът там ще стане " безспорен призрачен сън. Мястото на тази нова постройка не е там ", заключи той.

Иво Божков, общински консултант от ДСБ, разви по-различна позиция за аргументите, довели до презастрояването към бул. " Ал. Малинов ". " Този план на " Гаранти коза " е огромна инвестиция, от каквито София има потребност. Но протичащото се демонстрира липса на управнически потенциал в Столична община. Ако постройката бъде издигната в този момент, живеещите в " Младост " ще прекарват часове в колите си в тапите по бул. " Ал. Малинов ", предизвести и той общинските съветници, чакащи да гласоподават.

Според него, когато един град се ръководи мъдро, той първо възнамерява развиването на инфраструктурата си и по този метод става предвидим и благонадежден сътрудник за вложителите. В случая Столична община изиска от вложителя да построи инфраструктурни усъвършенствания по бул. " Андрей Ляпчев " против приемането на правото да осъществя плана си.

" Това решение изнудва вложителя, тъй като Столичната община не си е свършила работата в точния момент. Тази огромна инвестиция от дълго време се знае, че ще се случи, само че досега не е направено нищо за построяването на бул. " Копенхаген " - с цел да няма тапи в трафика по " Ал. Малинов ", изясни Божков. Всичко това е доказателство, че липсва обмисляне и няма управнически потенциал в Столичната община, акцентира той.

След разбора на двамата общински съветници, единият десен, другият – ляв, общинският съвет бе приканен да гласоподава. Мнозинството от 31 души, най-вече от ГЕРБ, бе " за ", " срещу " гласоподаваха 9 – двамата изказали се и съветниците от Българска социалистическа партия. Един се въздържа.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР