Страната ни е на голям финал в преговорите със силен

...
Страната ни е на голям финал в преговорите със силен
Коментари Харесай

Л. Борисов: Иде силен международен инвеститор

Страната ни е на огромен край в договарянията със мощен интернационален вложител, който ще пристигна в България. Става въпрос за компания в областта на машиностроенето, заяви икономическият министър Лъчезар Борисов в изявление за БНР.

„ България стои доста добре на интернационалната капиталова сцена ", похвали се той.

„ Антикризисният запас, вложен в стопанската система, е значителен. Отговорността е голяма, съпротивлявам се за скорост, гласност и бистрота. Всичко съгласуваме с бизнеса... В момента сме в процедура на геометрично ускорение, до края на годината и при започване на идната ще имаме още средства, които ще бъдат вложени в бизнеса “, описа министърът.

Той разясни, че помощта за предприятията, която минава през Българската банка за развиване (ББР), е гаранционна и процедурата се уголемява - усилва се размерът на заемите и се облекчават изискванията към банките.

„ На съвещание в сряда ще се случи същото за заемите за физически лица, които се подсигуряват от ББР и са безлихвени. Ще увеличим лимита за физическо лице до 6900 лв. и ще облекчим изискванията. Стартира и процедура - до 3,5 млн. лв. заеми през Фонда на фондовете. Общият запас, който бихме могли да активизираме в банковия бранш през ББР и Фонда на фондовете, е към 2,8 милиарда лв. “.

Борисов добави, че ограниченията, които се извършват, са с обезпечени налични средства.

„ Ресурсът не е дребен и ограниченията ще съумеят да продължат и през цялата последваща година... Има буфери в стопанската система. Наблюдава се резистентност на бизнеса. Добрите сигнали идват от огромните капиталови планове, по които работим. От предварителните данни за третото тримесечие на Брутният вътрешен продукт се вижда, че вложенията стартират да дават положителни сигнали за възобновяване във връзка с изгубеното - структурата на Брутният вътрешен продукт и индикаторът брутно капиталообразуване “.

По мотив Националния проект за възобновяване на България Борисов посочи, че концепцията е да се трансформира цялата стопанска система и да има различен вид среда: „ Започнахме работа да има настрана перо за работещия бизнес. Да има обособен фонд за цифровизация, рационализация, иновация, зелен бизнес “.

Според министъра страната ни се оправя 50% по-добре от междинното за Европейския съюз по макроикономическите индикатори.

„ И по отношение на дълга и недостига ще бъдем по-добре от редица страни в Съюза. Банковият бранш осъществя по-ниски облаги, само че задоволително огромни, с цел да има буфери и е постоянен сега “.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР