Страхът на ГЕРБ купоните да не се върнат отхвърли предложените

...
Страхът на ГЕРБ купоните да не се върнат отхвърли предложените
Коментари Харесай

Страх от купоните отхвърли предложението в супермаркетите да има повече бг стоки

Страхът на ГЕРБ купоните да не се върнат отхвърли препоръчаните от Българска социалистическа партия промени в Закона за храните, въвеждащи условия за въвеждане на квоти от български артикули в огромните супермаркети.

102-ма народни представители гласоподаваха " за ", 19 бяха „ срещу “, а 90 се въздържаха. За " бяха групата на Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и Воля на Марешки.

По време на дебатите Българска социалистическа партия акцентираха преимуществата на препоръчаните от тях промени. " Искаме сивият бранш да изчезне, производителите да осъществят продукцията си, а не им осигуряваме еднакъв достъп до пазара “, разяснява Светла Бъчварова - Пиралкова. Левицата посочи, че в случай че ГЕРБ не харесват българските артикули и мислят, че са с по-лошо качество, то за Българска социалистическа партия е тъкмо противоположното. 

Депутатът Делян Добрев от ГЕРБ обаче сподели в какво се коренят страховете на ръководещите от приемането на сходно условие към огромните магазини.

В страната няма произвеждане на толкоз българско месо, с цел да се задоволят потребностите на народа. Сега е народна власт, сътрудници, недостиг на артикули не сме имали от 90-та година. Аз още си припомням купоните - имаше ги и по време на комунизма, и по време на ръководството на Българска социалистическа партия ", сподели Добрев и съобщи, че препоръчаният от социалистите правилник вкарва наказания, " по този начин както бяха въведени против Северна Корея. Но да си ги въведем сами, това оферирате вие. Да си въведем сами наказания и да си наложим ембарго ", безапелационен беше Добрев. По време на гласуването групата на ГЕРБ се въздържа.

Лидерът на Воля Веселин Марешки беше безапелационен, че това, че държавните управления са унищожили земеделската продукция през годините, не може да е аргумент да не се вкарат повече български артикули в магазините.

Предложението на Българска социалистическа партия беше за наличие на най-малко 70% мляко и млечни артикули, създадени в България, за месото и месните продукти- най-малко 25%, а за пилешкото най-малко 50%.

А в случай че няма такива квоти, се предвиждаше имуществена глоба за супермаркетите в размер на до 10% от годишния оборот от групата, във връзка с която условието не е изпълнено. Вносителите предлагаха още събраните суми от наказания да постъпват във Фонд „ Земеделие “ за подкрепяне на локалното произвеждане.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР