Стотици иракски антиправителствени протестиращи се сблъскаха със силите за сигурност

...
Стотици иракски антиправителствени протестиращи се сблъскаха със силите за сигурност
Коментари Харесай

Сблъсъци на демонстранти и полиция в Багдад

Стотици иракски антиправителствени протестиращи се сблъскаха със силите за сигурност по улиците на Багдад днес - период, който беше даден на управляващите да приложат дълго чаканите промени.
Митингите раздрусват Ирак от октомври, само че, опасявайки се, че ще изгубят скорост измежду спиралата на районно напрежение, предишния понеделник протестиращите споделиха на държавното управление, че има една седмица, с цел да отговори на техните претенции или напрежението ще ескалира.
Те приканиха за предварителни избори според нов закон за гласоподаване - самостоятелен министър председател и всички корумпирани чиновници да бъдат подведени под отговорност.
От неделя млади стачкуващи в Багдад и на юг започнаха да затварят автомагистрали и мостове с горящи гуми преди крайния период идващия ден. Те се пробваха да създадат същото рано днес сутринта, само че силите за сигурност действаха бързо, като военните обявиха, че са арестували 9 протестиращи и още веднъж са отворили съществена автомагистрала в Багдад.
Стотици стачкуващи на площад „ Таяран “ в Багдад се сблъскаха със силите за сигурност, които изстреляха сълзотворен газ, с цел да ги разпилян, заяви AFP от мястото на събитието.
Сблъсъците продължиха през цялата нощ, към 20 души са ранени, някои са с огнестрелни рани.
От октомври към 460 души са изгубили живота си в принуждение, обвързвано с митинги, а други 25 000 са ранени.
Демонстрантите се притесняват, че придвижването им ще бъде затъмнено от геополитическата стихия сред прилежащ Иран и Съединени американски щати, и двамата близки сътрудници на Ирак.
Американски удар с дрон покрай летището на Багдад на 3 януари умъртви висшия ирански командващ Касем Сюлеймани, като провокира ирански ракетни удари по иракска база, в които се обитават американски войски, и провокира опасения от по-широк спор. Оттогава иракските политически фигури насочат апели към непознатите сили - в това число към 5 200 американски военни - да изоставен страната.
Демонстрации за първи път избухнаха през октомври поради корупция, липса на работни места и неприятни услуги, само че бързо ескалираха, с цел да изискат цялостна проверка на държавното управление.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР