Хърватската война за независимост е събитие, което мнозина помнят. В

...
Хърватската война за независимост е събитие, което мнозина помнят. В
Коментари Харесай

Един от най-големите герои в новата история на Хърватия идва в България по покана на БНС

Хърватската война за самостоятелност е събитие, което мнозина помнят . В този кръвопролитен спор хърватския народ съумя да извоюва своята независимост и суверенитет и отхвърли сърбо-комунистическата робия . Един от огромните герои на братска Хърватия, съдействали за тази победа е военачалник Желко Гласнович . Той е човек, който знае по какъв начин се брани националният интерес, както на бойното поле, по този начин и на политическата сцена и несъмнено има какво да се научи от него. А ние имаме достойнството да ви поканим на среща с Генерала, която ще се състои на 26 май в София, оповестиха от Българския народен съюз /БНС/. 

Генерал Желко Гласнович е човек с богата военна биография, служил е в канадската войска , а по-късно във Френския задграничен легион, взел участие е във Войната в персийския залив. Със започването на Хърватската война за самостоятелност, Гласнович напуща Френският задграничен легион и се прибира в Родината, с цел да се бие за нейната независимост.

Включва се в Хърватската Национална Гвардия като командващ офицер , първо в Лика, а по-късно изместен в Томиславград. След редица боеве е ранен в региона на сърцето при борбата за Купреш. Възстановяването му лишава два месеца, само че той още веднъж е на крайници и подготвен за борба. Участва в известната „ Операция Буря “ в Босна и Херцеговина, която е последната огромна борба във войната, завършвайки с триумф за Хърватия.

Като същински патриот, генералът продължава да работи за народа си , даже след пенсионирането си от армията. Този път борейки се за националните ползи на Хърватия на политическата сцена. Два пъти е народен представител в хърватския парламент и е един от най-големите радетели за цялостна декомунизация и лустрация в страната, както и за отбрана на обичайните полезности и идентичността на хърватския народ.

Освен разкази за войната, на срещата ще можем да чуем и коментар по отношение на актуалната геополитическа обстановка, ролята на национализма и опазването на християнската религия, европейската еднаквост, просвета и цивилизация.

148-ата годишнина от Априлската епопея бе маркирана в Батак

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР