Учените вярват, че може би са успели да разгадаят загадката

...
Учените вярват, че може би са успели да разгадаят загадката
Коментари Харесай

Мистерията разгадана: Как са построени пирамидите в Гиза?

Учените имат вяра, че може би са съумели да разгадаят загадката по какъв начин преди повече от 4000 години в Египет са били издигнати 31 пирамиди, в това число трите огромни гробници в Гиза. Това излиза наяве от изследване, оповестено в научното списание Nature.

Изследователски екип от Университета на Северна Каролина в щата Делауеър е разкрил, че пирамидите евентуално са били издигнати посредством от дълго време изгубено антично отклонение на река Нил, което в този момент е прикрито под пустинята и земеделските земи.

В продължение на доста години археолозите са считали, че античните египтяни би трябвало да са употребявали близкия воден път, с цел да транспортират материали като каменните блокове, нужни за построяването на пирамидите по реката.

 Вариант 15 се падна на матурата по български език 2 мин. Вариант 15 се падна на матурата по български език  Катастрофата с НСО: Експертиза ще откри скоростта, с която се е движил служебният автомобил 3 мин. Катастрофата с НСО: Експертиза ще откри скоростта, с която се е движил служебният автомобил  Проф. Рачев: Отива си „ арктическата “ пролет, идва лятото 3 мин. Проф. Рачев: Отива си „ арктическата “ пролет, идва лятото  Барикадиралият се някогашен служител на реда в Пловдив се съобщи 2 мин. Барикадиралият се някогашен служител на реда в Пловдив се съобщи  Лукаш Ондерчанин: Има страхове в Словакия, че държавното управление може да наложи ограничавания върху свободата на словото 3 мин. Лукаш Ондерчанин: Има страхове в Словакия, че държавното управление може да наложи ограничавания върху свободата на словото  В мощ влиза новата възбрана за експорт на инсулините и антибиотиците 1 мин. В мощ влиза новата възбрана за експорт на инсулините и антибиотиците  Вариант 15 се падна на матурата по български език 2 мин. Вариант 15 се падна на матурата по български език  Катастрофата с НСО: Експертиза ще откри скоростта, с която се е движил служебният автомобил 3 мин. Катастрофата с НСО: Експертиза ще откри скоростта, с която се е движил служебният автомобил  Проф. Рачев: Отива си „ арктическата “ пролет, идва лятото 3 мин. Проф. Рачев: Отива си „ арктическата “ пролет, идва лятото  Барикадиралият се някогашен служител на реда в Пловдив се съобщи 2 мин. Барикадиралият се някогашен служител на реда в Пловдив се съобщи  Лукаш Ондерчанин: Има страхове в Словакия, че държавното управление може да наложи ограничавания върху свободата на словото 3 мин. Лукаш Ондерчанин: Има страхове в Словакия, че държавното управление може да наложи ограничавания върху свободата на словото  В мощ влиза новата възбрана за експорт на инсулините и антибиотиците 1 мин. В мощ влиза новата възбрана за експорт на инсулините и антибиотиците

Досега обаче „ никой не е бил сигурен за местоположението, формата, размера или близостта на този воден път до действителното място на пирамидите “, съгласно един от създателите на проучването, професор Еман Гхонейм.

Групата откриватели употребява радарни сателитни изображения, исторически карти, геофизични изследвания и седиментно сондиране (техника, която се употребява от археолозите за добиване на доказателства от проби – бел. ред.), с цел да картографира речния клон, който съгласно тях е бил заровен от огромна суша и пясъчни стихии преди хиляди години.

РИОСВ-Благоевград стартира наказателна процедура за нарушаванията

Екипът е съумял да „ проникне в пясъчната повърхнина и да сътвори изображения на скритите характерности под нея “, употребявайки радарната технология, се споделя още в проучването.

Сред тях са „ заровени реки и антични структури “, минаващи в подножието на мястото, където се намира „ по-голямата част от древноегипетските пирамиди “, споделя професор Гхонейм.

Снимка: iStock

 „ Локализирането на действителното отклонение на реката и съществуването на данни, които демонстрират, че е имало воден път, който е можел да се употребява за превозване на по-тежки блокове, съоръжение, хора, всичко, в действителност ни оказва помощ да разбираем градежа на пирамидите “, казва пред Би Би Си един от съавторите на проучването, доктор Сюзън Онстин.

Трасетата ще пресичат предпазеното от ЮНЕСКО плато и ще минават през антични руини

Екипът открива, че разклонението на реката - наречено разклонението на Ахрамат, (означава „ пирамиди “ на арабски – бел.ред.) - е било дълго към 64 км и необятно сред 200 и 700 м.

Също по този начин граничи с 31 пирамиди, които са издигнати преди сред 4700 и 3700 години прочие Хр. Пирамидите са се намирали приблизително единствено на 1 км от крайбрежията на разклонението Ахрамат.

Откриването на това изчезнало речно отклонение изяснява огромната плътност на пирамидите в Лищ на юг и в Гиза на север. Близостта на речния клон до тях допуска, че той е бил „ деен и настоящ по време на етапа на строителство на тези пирамиди “, се споделя в публикацията.

Снимка: iStock

„ Така античните египтяни са можели да употребяват реката за преместване на тежки блокове, вместо човешкия труд. Просто напъните са доста по-малко “, споделя доктор Онстин.

Гробници, открити през 90-те, са несъмнено доказателство, че не извънземни са построили пирамидите, както предприемачът счита

Река Нил е била избавителната линия на Древен Египет - и продължава да бъде такава и до през днешния ден. Нивото на Нил тогава е било доста по-високо от това през днешния ден. То е имало доста разклонения, пресичащи заливната низина Трудно е обаче да бъдат проследени, тъй като пейзажът през днешния ден е доста изменен.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР