Китайската журналистка Джан Джан, която прекара четири години зад решетките

...
Китайската журналистка Джан Джан, която прекара четири години зад решетките
Коментари Харесай

Журналистка съобщи за локдауна в Ухан, осъдиха я на 4 години затвор, а от днес трябва да е свободна

Китайската журналистка Джан Джан, която прекара четири години зад решетките за репортажи за епидемията от Covid 19 в Ухан, би трябвало да бъде освободена през днешния ден, заяви CNN. Джан е някогашен юрист и един от дребното самостоятелни китайски публицисти, които, макар медийната цензура, вършиха репортажи за Ухан, откакто 11 милиона души се озоваха в цялостна изолираност. Тя беше арестувана през май 2020 година, а няколко месеца по-късно беше наказана на четири години затвор за " предизвикателство на безпорядък ".
Това е обвиняване, което китайското държавно управление постоянно употребява, с цел да нападна деятели за правата на индивида. Между другото, през февруари 2020 година, единствено няколко дни след оповестяването на локдауна в Ухан, Джан пътува до този град от Шанхай, на 600 километра, с цел да рапортува за разпространяването на вируса и опитите за прикриването му.

Повече от три месеца тя документира живота под изолираност и действителността, пред която са изправени жителите – от препълнени лечебни заведения до празни магазини. Тя разгласява фотоси и видеоклипове в X (тогава Twitter), YouTube и приложението за известия WeChat. X и YouTube са блокирани в Китай.

„ Дори нашите гласове са отвън нашия надзор. Те ни затварят в името на предварителната защита и пандемията и лимитират свободата ни. Ако не можем да нарушим монопола им върху истината, светът ще бъде неправилен за нас “, сподели тя във видео две седмици след идването си в Ухан.

Публикациите й стопираха ненадейно в средата на май същата година, а по-късно стана ясно, че тя е била арестувана от полицията и върната назад в Шанхай.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР