Близо 50 българи влизат в специален (красный“) списък, предоставен от

...
Близо 50 българи влизат в специален (красный“) списък, предоставен от
Коментари Харесай

Тотална мобилизация: Българи в списък с руски шпиони, предоставен...

Близо 50 българи влизат в специфичен („ красный “) лист, възложен от съветските секрети служби на Владимир Путин. Става дума за така наречен „ съветски проксита “, които се употребяват с поддръжката – финансова и политическа – на Кремъл. Влезлият в пети мандат Путин е разпоредил да се създадат такива описи за съветските сътрудници на въздействие във всички страни, членки на НАТО и Европейски Съюз. В уголемен вид на листата участват над 140 нашенци от областите политика, секрети служби, медии, анализатори и предприемачи. В листата попадат известни лица, както и хора, заемащи значими постове високо в йерархията на „ Дондуков “ 1 и 2, министерства, ДАНС, Министерство на вътрешните работи, Народното събрание и прочие

 

Имената на българските путинци са минали през ситото на посолството и по линия на съветските секретни служби са изпратени в Москва. За българите в листата има цялостно изложение на бизнесите им, имотното и финансовото им положение, заеми и отговорности към банки, компании и физически лица, какво са създали до момента за пропагандирането на кремълската идеология, по какъв начин пазят съветските ползи и прочие От тях ще се желае да се засилват, включително да финансират саботажни дейности на територията на България. Да поддържат финансово медии, които бълват съветска агитация и спомагат за разделянето на българското общество. По този метод се цели да се избегне засичане на финансиране от Москва.

 

Отговорник за секретната задача е Пети отдел на ФСБ. Същият, който, съгласно западни разузнавания, е основал организация за ликвидирането на украинския президент Володимир Зеленски. Заговорът бе оголен в първите дни на м. май 2024 година Пети отдел ще даде окончателния лист, в който ще влязат единствено най-доверените хора на Кремъл в други страни, в това число в България.

Знае се също, че точно Пети отдел е договорил с шефа на съвета за национална сигурност на Сърбия Горан Матич изпращането на сръбски наемници да водят война на страната на съветската войска в Украйна. Това става още през 2014 година, а по данни на Организация на обединените нации сърби се бият против Украйна и в този миг.

Шефът на Пето ръководство ген. Сергей Беседа подрежда да бъдат привлечени и български доброволци да се бият за Кремъл, само че към този момент няма сведения опитите да са дали резултат, макар обещанията за обилно възнаграждение в долари.

 

Счита се обаче, че в разнообразни интервали за осъществяване на задания на Москва Пети отдел е успявал да вербува и употребява над хиляда българи на разнообразни позиции във значими институции и структури, свързани със сигурността на страната ни. Няма публични данни за това, само че разнообразни източници стигат до тези заключения, анализирайки активността на Пети отдел и ГРУ на територията на страната ни.

До няколко седмици щяло да стане ясно кои съветски сътрудници и проводници на съветска агитация, ще бъдат в допълнение финансирани и подкрепяне по други способи. Някои обаче щели да бъдат подложени на строга инспекция заради подозрения в тяхната преданост. Жестоки санкции ще се стоварят върху тези, които бъдат засечени да дават погрешна или подвеждаща информация или, че присвояват от средствата, които им се отпускат за привличане на нови поддръжници на Кремъл и войната против Украйна и „ груповия Запад “.

 

Мотивът за попълването на масива от информация на Кремъл и съветските служби е усложнението, в което изпадна разузнаването на Москва след нахлуването в Украйна през 2022 година За две години общо 600 съветски дипломати са изгонени от страни-членки на Европейски Съюз. Над 400 от тях са били чиновници на разузнаването, работещи под дипломатическо прикритие.

Оттогава  съветските разследващи служби се пробват да прегрупират и модернизират активността си. И в немалка степен съумяват. ФСБ, ГРУ и СВР съумяха отчасти да компенсират унищожената шпионска мрежа в Европа, макар засиленото внимание към руснаците на континента. Основното ноу-хау на Москва е засиленото потребление на прокси групи, които се състоят от жители на други страни, привлечени от политиката, бизнеса или проведената престъпност. Както споделя един от източниците на Фрог нюз, някои от тези хора даже може да не знаят, че работят особено за съветските специфични служби - те просто извършват предоставени задания против пари. Такъв е казусът с българи от политиката, медиите и публични анализатори.

 

Особено значимо за руснаците било да се прихванат нашенци, които хем извършват задания на Кремъл, само че в това време играят в схеми, свързани със западни служби.

Използването на такива хора има своите плюсове и минуси. От една страна, това дава опция на Русия да отхвърли връзката си с сътрудниците при положение на тяхното откриване. Но те също могат да бъдат по-ефективни от „ обичайните “ шпиони по въпроси като кражба на търговски секрети, хакване на компютърни мрежи или основаване на схеми за отбягване на наказания. Рисковете са, че такива сътрудници може да са небрежни към разпоредбите за секретност и тяхната успеваемост като цяло е доста по-ниска от тази на кадровите чиновници. Друга компликация е, че такива сътрудници мъчно се управляват без надзорници на място.

 

В момента Русия построява още веднъж мрежа от куратори - в този момент ГРУ интензивно набира чиновници без военно минало, с цел да им е по-лесно да основават митове, което да им разреши да се открият за непрекъснато в европейските страни, без да се възбуждат съмнение, безапелационни са източниците на Фрог нюз. В същото време Русия към момента продължава да употребява „ обичайния “ способ за водене на разузнаване – посредством сътрудници, работещи под дипломатическо прикритие. Много се разчита  на сътрудници, които са финансово подвластни, забъркани са в корупция, имат недостатъци към хазарт, дами, алкохол и прочие

Очакват се терористични актове и саботажни дейности на територията на цяла Европа, проведени и подпомагани от съветските секрети служби.

Служби от Европа са засекли с огромна сигурност, че немалка част от изгонените от други страни съветски шпиони, представящи се за дипломати, са пренасочени от Москва към Сърбия. В Белград към този момент функционирал съветски шпионски пул, който „ покрива “ Балканите, включително и България.

 

Юри Шулипа, водещ специалист по съветските секрети служби декларира през изданието Сyprus Daily News: „ Нито една страна в света не организира толкоз огромна, систематична и координирана подривна активност на територията на непознати страни против техните полезности, суверенитет и териториална целокупност, както Русия на Путин. 80% от 100% Москва реализира своите подривни цели посредством редовно и координирано осъществяване на агентурно-подривна активност на териториите на непознати страни. Всичко това основава колосална заплаха от наличието на съветска вражеска агентура освен в административно-политическата сфера, само че и в други сфери на живота в дадена страна. “

 

За шпионска активност на територията на Украйна през 2023 година Москва е наляла над 200 милиона $. За страни като България, Чехия, Румъния и Гърция сумите са по-малки, само че не и под 10-15 милиона $, настояват източниците на Фрог нюз. При основаване на удобни условия за осъществяване на подривна активност или терористичен акт се отпускат в допълнение пари и други запаси, в това число специалисти.

 

Фрог нюз

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР