Стотици хиляди държавни чиновници от втория и третия ешелон на

...
Стотици хиляди държавни чиновници от втория и третия ешелон на
Коментари Харесай

Семейни кошмари: Карат и най-дребните чиновници да декларират любовниците

Стотици хиляди държавни служители от втория и третия ешелон на администрацията са в суматоха от това, че би трябвало да подават заявления, в които да изнесат данни за любовните си сътрудници, които, естествено, надали са известни на формалната им брачна половинка, написа offnews.bg.

Професионалното обединяване на държавните чиновници излезе с яростно мнение във връзка декларациите по член 35 от Закона за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добитото имущество /ЗПКОНПИ/, които следва да попълнят съвсем всички чиновници в държавната администрация. 

Според организацията е изцяло ненормално и чиновниците на най-ниските експертни равнища, които нямат контролни функционалности, да попълнят документи " със смущаващо наличие ". Те считат разкриването на данни за висшите административни позиции за изцяло належащо, само че за дребните чиновници в държавната администрация за изцяло безпричинно - причина за доста фамилни кавги, които биха били избегнати, в случай че сензитивната информация за колегата в сянка я няма черно на бяло.

От Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество обясниха пред OFFNews, че наличието на декларациите е несъмнено от Народното събрание и не е прищявка на ведомството на Пламен Георгиев. 

Странно е, че в този момент се появява неодобрение по обсега на документа, в случай, че законът бе гласуван още през януари, споделиха оттова.

Ето и цялото мнение на Професионалното обединяване на държавните чиновници:

След като се срещна с одобрените Декларации по член 35 от Закона за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добитото имущество /ЗПКОНПИ/, които следва да попълнят съвсем всички чиновници в държавната администрация /без нищожен брой механически и изпълнителски длъжности/ и след получени запитвания и мнения от свои членове, Професионалното обединяване на държавните чиновници (ПОДС) изрича паника и неразбиране по отношение на наличието и задачите на този документ.

Още с публикуването на ЗПКОНПИ, бяхме сюрпризирани от обсега на това обвързване стигащо до най-ниските експертни равнища без никакви контролни функционалности, само че чакахме, че това събитие ще бъде регистрирано и документът ще е по-опростен с оглед другите опциите за корупционни практики на другите равнища в администрацията. Това не се случи – и през днешния ден, а и в идващите дни, чиновниците в администрацията ще се занимават с попълването на данни, които не постоянно са разбираеми, свързани са със усложнения при набирането на информация и са смущаващи по своето наличие. Сложният развой на попълването им, без значение от напътствията, също няма разумно пояснение.

Декларациите будят доста и разнородни въпроси, на които няма еднопосочни отговори:

- Декларирането на огромен размер персонални данни и условия, свързани със съпрузи или лица с фактическо общуване, евентуално ще основат фамилни проблеми. Ако това е целесъобразно за висшите обществени длъжности, за редовите чиновници е необяснимо.

- Изискването да се заявяват имуществени и други подробни сведения за лицата към държавния чиновник би следвало да е съобразено със Закона за отбрана на персоналните данни т.е. да е налично категорично единодушие, още повече няколко дни преди да влезе в действие Общия правилник за отбрана на персоналните данни. Декларацията позволява обявление на непозната персонална информация – за брачен партньор, деца и лица с които чиновниците са в общуване на фамилни начала – имена, ЕГН, парцели, моторни транспортни средства, депозити и влогове в банки и финансови институции, акции, дялове и така нататък сензитивна информация от гледна точна на отбраната на персоналните данни.

- В графите за попълване на имуществата има година на придобиване, която в доста случаи ще е освен преди съответното лице да е добило качеството на държавен чиновник, само че и не е съществувала държавна работа. Трудно може и да се откри и тогавашната им цена.

- Собствеността върху ниви, гори и прочие не е удостоверена с нотариални актове и постоянно е с неразбираемо систематизиране на дялове сред наследниците. Ще има и случаи, в които даже служителят да е в неведение, че е наследил имот/имущество/пари, само че ще носи административно наказателна отговорност.

- Необяснимо е за какво се заявяват и средствата в пенсионните фондове, които не могат да се разходват, а и няма човек който да е наясно какъв брой тъкмо средства има в неговата партида. Подобна ще е обстановката и със застраховките „ Живот “ и други сходни които са със пестелив темперамент съгласно декларацията и също подлежат на обявление.

- Не е ясно по какъв начин да си сигурен в точността на заявената сума „ налични средства “ на 31.12.2017 година, какъв брой средства ще би трябвало да се платят на банки, финансови институции, лизингови компании и други с цел да удостоверят кой какво има по партиди, сметки и така нататък

- На първа страница на Декларацията стои надписът „ Вх.№ в КПКОНПИ “, което се оказа неточност. В противоположен случай би означавало близо 130000 чиновници в държавната администрация да я подават персонално пред този орган.

- При овакантяване на администрацията /въпреки, че са подавани годишно данните/ служителят би трябвало да попълни още веднъж декларацията, а след една година от напускането – още един път да я подаде. Интересно по какъв начин ще се залавят напусналите чиновници, изключително в случай че не са в страната към този момент.

- Събраните колосални масиви от чувствителни данни за чиновниците и техните фамилии, подадени на книжен и електронен притежател ще изискват специфични ограничения за отбрана, които изрично не са обезпечени и ще е мъчно да се съхраняват в досиетата, защото надали всяка администрация има благоприятни условия за обезпечаване на висока степен на отбрана. В министерствата евентуално – да, само че в дребните общини и кметствата?!

Изброените въпроси напълно не изчерпват всички мотиви за паника, които изпитват „ деклараторите “, взирайки се с неразбиране в графите.

Общото чувство е, че назначавани на ниски и междинни експертни позиции те влизат автоматизирано в цифрата на обвинени в тежка корупция лица, защото се заявяват данни за притежавани сухопътни, плавателни и летателни транспортни средства. Целият документ има лъчение на „ отговорен до доказване на противното “.

Не е ясно дали е направена оценка на въздействието на този закон, и в случай че е направена какво е съотношението сред нужните средства, време и старания и предстоящите резултати, или по-популярно съотношението „ разноски – изгоди “ от това огромно упражнение. През май тази година и годишно над 120 000 чиновници ще губят време и нерви да попълнят тази всеобхватна информация, ситуирана на 10-на страници. Интересно е и колко контролни органи ще е необходим, с цел да се ревизира надеждно всичко това. Ако данните ще се ревизират единствено при съществуване на сигнал, то в прорез със всички правила за събиране и обработка на персонални данни – правилото „ прекаленост “ се събират толкоз огромно и подборно данни за имуществото, задълженията, приходите, живота и фамилните връзки на всеки държавен чиновник.

Декларацията в този си размер е несъразмерна и само е използвана за висшите обществени чиновници (които я и попълняха до сега), за висшите държавни чиновници и всички контролни органи, само че за редовите чиновници е непотребна и плашеща административна тежест.

Дали вместо битка с корупцията, не се разгласи война на брака и всички негови проявления!? Младите високо способени специалисти, ще се запитат дали си заслужава против невисоките си хонорари да са длъжни да дават толкоз огромна част от персоналния си живот и годишно да попълнят безумни по размер и наличие документи. Интересен би било изследване какъв брой чиновници ще изоставен администрацията в интервала 09.05.2018 година до 09.06.2018 година, с цел да не заявяват имуществото на хората на които държат и обичат. Подобен разбор трябваше, а не се направи, през 2009 година когато беше признат първия закон за битка с корупцията и по същия метод претърпя крах при влизането си в действие. Беше модифициран, в това число и по повод наличието на декларацията. През януари и февруари 2009 година основни експертни от администрацията напуснаха, поради влизащата в действие рестриктивни разпореждания.

Законът планува инспекцията на декларациите, както и производството по определяне на спор на ползи да се правят от комисия от чиновници (там където няма обособени Инспекторати по Закона за администрацията), категорично овластени от органа по назначението да реализират тези функционалности. Това допуска ангажиране на спомагателен запас за застраховане на тези действия, за които не съществува действителен механизъм и опция за реализиране. Съгласно чл.44, ал.1 от закона инспекцията на декларациите се прави посредством директен достъп до електронните регистри, бази данни и осведомителни масиви, поддържани от държавните органи, какъвто достъп чиновниците нямат. Дори и да се обезпечи подобен достъп, то се основава една голяма група от овластени чиновници, които ще имат привелигирован достъп до сензитивна информация освен за чиновниците, само че и за задачите им фамилии. Кой ще управлява тях?! Тепърва би трябвало се мисли и по основаването на организация за осъществяване на инспекциите, а и без значение по какъв метод ще се реши – посредством подписване на съглашения сред институциите, посредством замяна на писмена преписка или по различен метод, това несъмнено ще натовари чиновници от администрацията с несвойствени за изпълняваната от тях държавна работа функционалности.

ПОДС счита корупцията за едно от най-отвратителните феномени в държавната администрация. Нейната хранителна среда са политически и роднински назначения на незадоволително способени чиновници, на задоволително високи и/или основни постове. Корупцията не е единствено искане и приемане на рушвет. Тя е въздействие, търговия с това въздействие, приемане без законово съображение, похвали и оценки, награди, заплашване, смачкване на достолепие, на кариери, на очаквания и упования. Корупцията изтрива последователно моралните устои на нашето общество. Действия и държание неприемани и осъждани преди 10-15 години, в този момент са изцяло възможни и търпими от гражданското ни общество, те към този момент не са изключения – те са процедура, добра управническа процедура. Корупция е и недостойните назначения, налагани от водената политика и преди и в този момент в държавната администрация и в сферите от държавно ръководство.

Така подхранвана корупцията надали ще се пребори по този метод и с тези средства. Тя се популяризира от горната страна на долу и по този начин би трябвало да се преследва. Корупционни настройки измежду чиновниците са образуват от образеца на техните началници и от основаната система и наложени практики, в която ги насилват от време на време да се впишат, с компромисите, които би трябвало да създадат, с цел да не си изгубят работата. Тези взаимни отстъпки надали ще произведат средства за такова всеобхватно „ разбогатяване “ на ниските длъжностни равнища, а за високите – системата е основала задоволително благоприятни условия за отбягване на обективни санкции.

Обръщаме се към законодателите и органите, основани да борят уродливите корупционни практики да премислят тези заявления, техния размер и наличие, които са несъразмерни с отговорностите на големия брой честни държавни чиновници с вярата да основат документи съответни на техните функционалности и отговорности.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР