Стотици бомбардировачи прелитат през галактиката, за да атакуват забравен флот

...
Стотици бомбардировачи прелитат през галактиката, за да атакуват забравен флот
Коментари Харесай

Bulfleet: Когато българският флот владееше Космоса

Стотици бомбардировачи прелитат през галактиката, с цел да нападат пропуснат флот върху далечна планета. Шпионски сонди летят със скоростта на светлината и рапортуват какво са видели. Звезда на гибелта се доближава до планета за да я унищожи, само че самата тя е взривена от рой дребни скаути, които имат предимство поради дребния размер. Космически рециклатори се насочват към мястото на борбата след нея, с цел да съберат останките и да употребяват ресурса от тях.

Това не е изложение на епизод от Star Wars, нито даже нещо, което можете да видите в действителност, а единствено спомен за Bulfleet, първата всеобща браузър игра в България, която в най-силните й години, към 2005-2007 година, бе играна от десетки хиляди консуматори. В играта се случваше всичко от написаното горе, само че не в действителност - играчите трябваше да си го показват, тъй като в действителност и Bulfleet, и останалите игри от онази ера бяха просто текст и картинки. По-скоро цифрови настолни игри, в сравнение с същински видеоигри.

Bulfleet бе първата, само че не и единствена, нито даже най-успешната. Игри като " Хановете " и " Империя онлайн " съумяха да оцелеят до модерните времена, когато игрите са най-вече на смарт телефон и няма потребност да разчитат толкоз на въображение, тъй като анимациите са задоволително реалистични. Други игри, като Mythlands да вземем за пример, не оцеляха.

Но Bulfleet е друга. Тя съществува и до ден сегашен в истинския си тип. Просто картинки и текст. Макар от дълго време да не прави пари на компанията XS Software и основателя си Христо Тенчев, даже сега тя се играе от стотици хора, които одобряват Buflleet съвсем религиозно. Казано с други думи, тя е един самобитен музей на българския интернет подобен, какъвто бе преди 15 години - с все гласуването за най-хубав уебсайт в класацията BG Top 50.
Реклама " Никой не ме слушаше, по тази причина си направих лична игра "
Bulfleet не е тъкмо истинска концепция. До огромна степен тя е копие на немската игра OGame, която Христо Тенчев играе през 2004 година Проблемът е, че Тенчев има доста хрумвания за усъвършенстване на играта, а разработчиците от студиото Gameforge нямат необикновен интерес към тях. " Щом няма да ме слушат, ще си направя своя игра ", споделя Тенчев и прибавя, че малко по-късно той се оказва в ролята играчите му да вършат непрекъснати оферти, а той или да ги отхвърля, или да ги пренебрегва.

По това време Тенчев е на 18 години, възпитаник в гимназия. Девет години по-късно, през 2013 година, той ще стане един от съоснователите на SoftUni, само че през 2004 година няма сходни академии за писане на програмен продукт. Затова фактът, че Тенчев съумява да напише цяла игра, наподобява още по-впечатляващ. Мотивацията идва най-вече от това да се потвърди пред съучениците и надлежно да не се изложи. " Всичко пристигна от бас със съученик. Тогава бях 12-и клас и той ми сподели, че не мога да го направя. Обаче стана и се получи нещо, което приличаше на игра ", споделя Тенчев, който в началото е по-известен онлайн с прякора си RiverRun.
Първата версия на Bulfleet, пусната в края на 2004 година Източник: Bulfleet.com / Wayback Machine
Кръщава играта Bulfleet. В името няма прикрит смисъл, то е просто " български флот ". Космически - поради любовта на Тенчев към Star Wars, Star Trek, Stargate и евентуално други творения със star в името. В началото играят единствено най-близките му другари. После целият му клас. После целият му випуск. После цялото учебно заведение. А по-късно, разумно - и хора, които в никакъв случай не е виждал и не познава. " В един миг броячът на играчите беше стигнал хиляди хора ", споделя Тенчев.

Цялата игра се базира на въображение. Играчите построяват стопанската система и войската на личната си планета - здания, технологии, спътници, бойни кораби и защитни щитове. Няколко дни след началото на всеки рунд стартират и борбите, само че те още веднъж са просто картинки и текст. Печелят играчът и съюзът с най-вече точки.
Реклама
Заради хилядите консуматори се появява и първият проблем, който е и индикативен за разликите сред България през днешния ден и България преди близо 20 години, изключително в IT бранша. Тенчев може да си разреши да поддържа играта, тъй като работи като техническа поддръжка в хостинг компания против месечна заплата от 300 лева Проблемът идва, когато броят на играчите надвишава 6000. Това е лимитът на сървъра и надлежно, с цел да не падне играта, би трябвало да паднат уеб страниците на клиенти на компанията. Така се ражда потребността от първия сървър на Bulfleet, който коства 3000 лева, събрани с помощта и на самите играчи.

Bulfleet бързо се трансформира във феномен, а админите непрекъснато би трябвало да се оправят с изобретателните опити на потребителите да надиграят играта. Така да вземем за пример се ражда правилото, че нито един консуматор не може да играе над 20 часа - от една страна, поради случаите, когато двама души играят на смени от един акаунт, от друга, поради хората, които в действителност играят 24/7; по-късно се вкарва и инспекция за ботове на всеки 40 минути поради автоматизираните опреснявания на страницата, които симулират активност; известяванията за офанзива посредством SMS също са атакувани от играчи, които съумяват да намерят номера на други консуматори и да изключат предизвестията им.

В Bulfleet има доста изобретателни играчи - и в самата игра, и в опитите да надцакат разпоредбите. Впоследствие Тенчев взима значително от тях като чиновници в новосъздадената си тогава компания XS Software, като програмисти и дизайнери. Нито един обаче не е по-креативен от Иван Йонков, по-известен като RoYaL - еквивалента на Йохан Кройф в Bulfleet, който преобразява играта първо извън, а най-после и от вътрешната страна.
Космос, тактика и математика
Иван Йонков стартира да играе Bulfleet, когато е на 12. Открива я напълно по случайност: болен е и до момента в който търси измежду съученици какви са домашните му за учебно заведение, негов другар го пита дали играе Bulfleet. Така от любознание се записва. Впоследствие той става евентуално най-хубавият и прочут състезател. От една страна, това е поради личните му умения и вкарването на по-дълбоки калкулации в играта. " Най-много ми беше забавен математическият й темперамент. Много хора не правеха калкулации, което ми беше необичайно. А един път щом направиш нещо математически издържано, другите доста се впечатляваха ", споделя Йонков.
Битка в Bulfleet - по този начин, както наподобява през днешния ден и през последните най-малко 12 години Източник: Bulfleet.com
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР