Двегодишно дете почина след заразяване с дребна шарка в Румъния

...
Двегодишно дете почина след заразяване с дребна шарка в Румъния
Коментари Харесай

16 са вече смъртните случаи в резултат на морбили в Румъния

Двегодишно дете умря след заразяване с дребна шарка в Румъния през миналата седмица. Това е 16-ият смъртен случай след заразяване с дребна шарка (морбили) в страната, която разгласи национална зараза през декември предходната година, оповестява организация Аджерпрес, като се базира на Националния институт за публично здраве.

Институтът осведоми, че в интервала 1 януари 2023 година – 19 май 2024 година са регистрирани общо 15 763 случая на морбили, както и 16 умряли вследствие на болестта. Последният смъртен случай е при дете, което не е било имунизирано и е страдало от затлъстяване.

Случаи на дребна шарка са регистрирани на територията на цялата страна, като най-вече са в окръзите Брашов, Муреш и Букурещ, съобщи Българска телеграфна агенция.

На 6 декември 2023 година Румъния разгласи зараза от морбили на национално ниво, с цел да направи допустима имунизацията на деца на възраст сред девет и 11 месеца, както и на неимунизираните, на фона на обезпокоително повишаване на случаите на заразяване и огромния брой хоспитализации.

От 6 декември до 19 май 2024 година са сложени 148 531 дози ваксина против морбили, от които 24 124 на деца на възраст сред 9 и 11 месеца, сочат данни на Националния указател за имунизациите, представени от Аджерпрес.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР