Столът на председателя на Камарата на представителите на САЩ остана

...
Столът на председателя на Камарата на представителите на САЩ остана
Коментари Харесай

След три дни и 11 гласувания още няма шеф на Камарата на представителите в САЩ

Столът на ръководителя на Камарата на представителите на Съединени американски щати остана празен за трети следващ ден, откакто водачът на Републиканската партията Кевин Маккарти още веднъж не съумя завоюва задоволително гласове, заяви Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Маккарти загуби седмия, осмия, а по-късно и историческите девети, десети и единадесети кръг от гласуването.
Въпреки бурните митинги на демократите републиканците гласоподаваха за отсрочване на съвещанието, тъй че вотът ще продължи и през днешния ден.

" Очевидно обичам да влизам в историята ", съобщи Маккарти без очевидно терзание.

От 1860 година долната камара на Конгреса не е гласувала толкоз доста пъти за избор на ръководител. Тогава бяха нужни 44 тура, показва Би Би Си.

Група от 20 консервативни републиканци лишават Маккарти от нужните 218 гласа. Те гледат скептично на конгресмена от Калифорния макар поддръжката за него от някогашния президент Доналд Тръмп.

Един от тях, Ралф Норман от Южна Каролина, сподели пред Би Би Си, че просто не има вяра на Маккарти. По думите му екипът на Маккарти ги заплашил с политическо възмездие, в случай че не влязат в правия път, в седмиците преди избора.
" Изхвърляне от комисиите. Загуба на всяка привилегия, която имаме... Като цяло им казахме, че в случай че не можем да задаваме въпроси и да държим сметка на най-влиятелния човек, който се готвим да сложим на поста, тогава сме вън “, сподели Норман.

Междувременно демократите от малцинството продължиха да гласоподават единно за своя водач, Хаким Джефрис от Ню Йорк, първият афроамериканец, управлявал партия в Конгреса. Но наподобява малко евентуално той да завоюва шестима републикански дезертьори, с цел да бъде определен за ръководител.

Конгресмените в мощно разграничената камара ще се съберат още веднъж по обяд локално време (19 часа българско време) в петък, втората годишнина от протеста на поддръжниците на Тръмп в Капитолия на Съединени американски щати.

Въпреки неуспеха Маккарти въпреки всичко завоюва поддръжката на над 200 републиканци, над 90% от неговата група. Те стават неспокойни, защото не могат да придвижат дневния си ред.

„ Много съм обезпокоен за това и съм в комисията по разузнаването “, сподели републиканецът от Пенсилвания Брайън Фицпатрик. Той и другите членове на комисията не могат да получават секретни брифинги, до момента в който не положат клетва.

Правилата не изискват ръководителят да е член на Камарата на представителите и в четвъртък републиканският бунтовник от Флорида Мат Гетц изрази митинга си, като гласоподава Тръмп да заеме този пост.

„ Всичко ще приключи по един от двата метода - или Кевин Маккарти ще се отдръпна от конкуренцията, или ще му сложим усмирителната риза, която желае да избегне “, сподели той.

Маккарти предложи някои отстъпки на бунтовниците, в това число място във авторитетната комисия по разпоредбите, която дефинира изискванията за диспути по законите в Камарата. Съгласи се и да понижи прага за задействане на гласоподаване за събаряне на ръководителя единствено до един конгресмен.

Председателят на Камарата на представителите е третият в йерархията в Съединени американски щати след президента (Джо Байдън) и вицепрезидента (Камала Харис). Те дефинират дневния ред на Камарата и без тях не може да се прави законодателна активност.

През ноември републиканците получиха надзор над 435-членната Камара с дребна преднина от 222 против 212 места. Демократите резервираха контрола над Сената.

Източник БНР
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР