Стокхолмският арбитраж неочаквано се произнесе в полза на Газпром“, принуждавайки

...
Стокхолмският арбитраж неочаквано се произнесе в полза на Газпром“, принуждавайки
Коментари Харесай

Победата на „Газпром“ в Стокхолм може да помогне на Европа

Стокхолмският арбитраж ненадейно се произнесе в интерес на „ Газпром “, принуждавайки Финландия да заплаща за доставен и даже недоставен газ. И го прави тъкмо преди настъпването на тежките студове в Европа. Подобен казус може да развърже ръцете и да възобнови закупуването на съветски газ освен от Финландия.

Арбитражният съд в Стокхолм подреди на финландската компания „ Газум “ да заплати на „ Газпром “ 300 милиона евро дълг за доставки на газ по отношение на несъблюдение на задължението „ вземи или заплати “ и рента за закъснение. Освен това съдът призна прехода на „ Газпром “ към заплащане на газ в рубли като форсмажорно събитие.

„ По този метод трибуналът удостовери легитимността на прекъсването на доставките на природен газ, в случай че купувачът не заплати в рубли в сходство с Указ на президента на Руската федерация № 172 от 31 март 2022 година “, се споделя в изказване на „ Газпром “.

Освен това с решение на арбитража страните са длъжни да продължат договарянията по контракта за споразумяване на по-нататъшни доставки на газ.

Да напомним, че на 21 май „ Газпром “ беше заставен да спре износа на газ за Финландия, защото Хелзинки се оказа, че извърши настояването на Русия да заплаща за газ в рубли. Преди това Русия доставя газ на Финландия съвсем 50 години. Основно става дума за към 2,5 милиарда кубически метра газ, само че по време на пандемията годишните доставки паднаха до 1,5-1,6 милиарда кубически метра. През 2021 година Хелзинки е внесъл 92% от своя природен газ от Русия.

Какво е включено в тези 300 милиона $? Първо, дългът на „ Газум “ за към този момент доставен, само че неплатен газ. Както изяснява водещият специалист на Фонда за национална енергийна сигурност Игор Юшков, в естествена обстановка финландците получават газ, след което заплащат за него. Но напролет се оказа, че финландската компания е получила газ, само че когато е пристигнало време да го заплати, Русия към този момент е приела президентски декрет за прекосяване към заплащания в рубли. Финландия отхвърли да заплати по новата скица и по този начин се образува дълг.

Втората част от дълга на „ Газум “ към „ Газпром “ е наказателна клауза за неспазване на изискването „ вземи или заплати “, предписано в контракта. Това е, когато потребителят (в случая финландците) се задължава да заплати на доставчика несъмнено количество газ, даже в случай че той физически не приема този газ. Това е естествена договорна процедура, когато освен доставчикът („ Газпром “) се задължава да достави избрани количества, само че и купувачът се задължава да закупи избран размер.

Стокхолм застана на страната на „ Газпром “.

„ Ключовият миг е признаването от арбитража на обстоятелството, че „ Газпром “ не е решил случайно да промени контракта и да трансферира разплащанията в рубли и той не може да не се подчини на съветското законодателство. Тоест „ Газпром “ не е отговорен за това, че законодателството се е трансформирало, а просто работи в границите на законите, които съществуват в Русия.

Указът на президента за прекосяване към заплащания за газ в рубли е пълностоен законодателен акт, който има същата юридическа мощ като федерален закон “, твърди специалистът на ФНЕБ.

Любопитно е, че Финландия ще може да заплати 300 милиона $ на „ Газпром “, евентуално даже в твърда валута. Защото официално заплащанията за доставен газ попадат в указа на президента и в този случай заплащания от 300 милиона $ могат да бъдат формализирани като дълг или неустойки и могат да бъдат признати във всяка валута.

Това решение на Стокхолм може да насърчи Финландия да възобнови закупуването на съветски газ по тръбопровода.

„ Защо Финландия се отхвърли от схемата за разплащания в рубли през май? Защото беше уплашена. Европейската комисия и някои други страни увериха, че никой няма да премине към рубли. Но след България, Полша и включилите се Финландия, Холандия и Дания останалите страни от Европейски Съюз тихомълком минаха към нова форма на заплащане “, изяснява Юшков.

Второ, когато имаше всеобщ преход, Европейска комисия не санкции никого. Тоест преходът към рубли не се смяташе за нарушаване на глобите, както бяха толкоз уплашени. Трето, както се оказа, в това няма нищо комплицирано: европейска страна не би трябвало да търси рубли, тя въпреки всичко може да изпрати долари или евро в Русия, само че не непосредствено на „ Газпром “, а на „ Газпромбанк “, която конвертира валутата в рубли и ги изпраща на „ Газпром “ като заплащане за газ, отбелязва специалистът.

„ Арбитражът в действителност удостовери легитимността и законността на заплащането за газ по схемата с рубли, че това не опонира на европейските наказания “, споделя Юшков. Това значи, че нищо не пречи на Финландия да се върне към закупуването на тръбопроводен газ от Русия. Финландия не е унищожила или национализирала газопровода, приближаващ от Русия, и никой няма да я упрекна, че възобновява доставките на газ с помощта на мощен мотив - решението на Стокхолм.

Освен това съдът предизвиква финландците да подхващат тази стъпка. В последна сметка те подписаха контракт с „ Газпром “ до 2031 година Това значи, че „ Газпром “ ще може да изисква по правосъден ред от „ Газум “ заплащането на неустойки при изискването „ вземи или заплати “ за всичките 10 години. Затова Юшков не изключва, че Финландия може отчасти да възвърне закупуването на тръбопроводен газ от „ Газпром “. На мястото на размерите, които спря да купува посредством тръбопровода, Хелзинки стартира да купува ВПГ „ Новатек “.

Второ, показва специалистът, през отоплителния сезон е значимо да има дневни размери, които да подсигуряват доставки по тръбопровода, само че не постоянно с ВПГ-танкери. И най-после, Финландия, възстановила доставките на газ с помощта на решението на Стокхолм, може да го изнася за Естония и по-нататък за Латвия, с помощта на съществуването на интерконектор, и да печели добре от това. За самите балтийски страни това ще бъде обособен голям бонус, изключително през отоплителния сезон. Показателен миг е и фактът, че правосъдният спор е завършил преди настъпването на огромни студове.

Решението на Стокхолмския съд е казус, който ще помогне на " Газпром " в други сходни правосъдни каузи. В последна сметка Полша, България, Холандия и Дания също отхвърлиха да преминат към заплащания в рубли. Юшков обаче счита, че единствено Финландия и България имат късмет да възобновят доставките на газ от Русия.

Полша надали ще направи това заради извънредно твърдата си политическа позиция. Освен това в края на тази година изтича договорът ѝ с „ Газпром “. Въпреки че обстановката с естественото прекосяване на зимата в Полша не е най-хубавата. Варшава чака да стартира да получава норвежки газ при започване на 2023 година посредством газопровода „ Балтийска тръба “. „ Това е забавен случай в смисъл, че са създали газопровод, само че към момента не е ясно дали ще има газ за пълнене “, споделя Юшков. Факт е, че Германия и Дания също претендират за норвежки газ. Германия е дълготраен покупател на газ от Норвегия. И като се има поради, че остана без съветски газ, течащ през „ Северен поток-1 “, Берлин надали ще съобщи без пердах своите количества норвежки газ на Полша или Дания.

Договорът на България с „ Газпром “ също изтича през тази година, само че Юшков не изключва София да може да подписа нов контракт въз основа на прецедентното решение на Стокхолм.

„ В момента България икономисва от ползване. Обикновено употребява по 3 милиарда кубически метра и поема всички тези размери в Русия. Сега 1 милиард кубически метра идва от Азербайджан, а 2 милиарда кубически метра годишно е недостиг. София се пробва да го затвори, като купува обособени доставки на ВПГ през Турция и Гърция, само че казусът не е редовно позволен: тя няма дълготрайни контракти с снабдители на ВПГ. Засега България излиза на борсата, само че там газът е доста безценен ”, споделя Игор Юшков.

Връщане към закупуването на съветски газ от Холандия и Дания, съгласно специалиста, е малко евентуално, защото те нямат мощен интерес от това. Няма мощен недостиг заради съществуването на ВПГ.терминали. Проблемът им е по-скоро в цената на газа. Руският газ, несъмнено, би им разрешил да спестят пари.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР