Статията е част от класацията на Капитал К100: Най-големите компании

...
Коментари Харесай

Най-големите компании за аутсорсинг: Дори и корона кризата не ги спря

Статията е част от класацията на " Капитал " " К100: Най-големите компании в България ". Достъп до цялостната ранглиста имат читателите с абонамент Капитал PRO. Класацията К100 може да бъде закупена в книжен или в електронен формат. Секторът за изнесени услуги в България пораства и в пандемията: приходите на огромната десетка скачат с 10% до 1.2 милиарда лева И десетте най-големи в класацията са задгранична благосъстоятелност, а водачите в подреждането са непроменени - "Ентърпрайз сървисис България " и "Колпойнт Ню Юръп ". Има все по-забележимо доближаване на заплатите в аутсорсинг бранша сред София и останалите градове, което беше ускорено и от отдалечената работа.
Секторът за изнесени услуги в България се развиваше с бурни темпове през последните години, несмущаван от стопански забавяния и земетресения. Но 2020 година го изправи пред най-голямата рецесия от началото на развиването му в България преди повече от 15 години. Коронавирусът удари доста сфери, които са клиенти на работещите тук играчи от аутсорсинг промишлеността. Някои от тях внезапно изгубиха огромни планове. Още по-голямо предизвикателство беше прекосяването на целия трудов развой към отдалечени интервенции, като към 90% от заетите в бранша започнаха да работят от вкъщи. В последна сметка компликациите бяха преодолени и се оказа, че миналата година е траяла възходящия си тренд на развиване. Което се вижда и в секторната ранглиста на " Капитал ". Приходите на топ 10 фирмите в него са нарастнали с 10% до 1.2 милиарда лева Растат и чиновниците, както и междинната облага.

Общото сред водещите 10 играча е, че са част от огромни интернационалните групи. Първите две компании в подреждането остават същите през последните години и са най-големите работодатели в промишлеността. Всъщност доста от представителите в бранша се занимават с най-разнообразни действия и услуги, които постоянно минават към софтуерна поддръжка и даже разработка на програмен продукт. Така се размиват границите с другата секторна ранглиста на " Капитал " за най-големите софтуерни компании.
Топ 5
" Ентърпрайз сървисис България " е номер едно за четвърта поредна година. Дружеството е резултат от световното обединение сред Hewlett-Packard Enterprise и Computer Sciences Corp. през 2016 година, довело до основаването на новата група DXC Technology, и наследи дългогодишния водач в промишлеността " Хюлет-Пакард глоубъл деливъри България сентър ". След договорката тук започнаха да работят " Ентърпрайз сървисис България " и българското сдружение " Ди Екс Си технолоджи България " (преди " Си Ес Си България " ) с близо 400 души личен състав. Второто взе участие в софтуерната ранглиста на " Капитал ", само че и двете са с краен притежател американската DXC Technology. Компанията съумя да резервира растежа на оборота си до 259 млн. лева, въпреки и да бележи дребен спад на облагата. Служителите й също леко са се нараснали макар сложната година. От България компанията дава най-разнообразни механически и други услуги на световни клиенти на DXS от страни като Германия, Съединени американски щати и Англия.
Автор: Капитал
Втора остава компанията с най-бързо развиване на бизнеса в последните години - " Колпойнт Ню Юръп ", която работи в България под марката TELUS International Europe, част от канадския телекомуникационен колос TELUS, който я купи през 2012 година Приходите през сложната 2020 година са скочили с 24% до 199 млн. лева, което я приближава от ден на ден до водача. От офисите си в София и Пловдив тя работи за клиенти от целия свят като Гугъл и Фейсбук. През предходната година компанията съумя да добави нови клиенти и да разшири позициите си в региона на гейминга. " Колпойнт Ню Юръп " регистрира и най-високата облага в бранша - 34.3 млн. лева (с впечатляващите 55% повече от предходната година), което я прави и най-рентабилната компания в класацията.
К100: Най-големите компании в България Класацията подрежда по доходи за 2020 година най-големите 300 компании, както и показва секторни подреждания с данни за оборот, облага, чиновници
Трети е различен одобрен и огромен състезател в промишлеността, който от години работи на пазара, и също непрекъснато пораства - " Съдърланд глобъл сървисиз България ", част от световната група Sutherland. В първите месеци на пандемията огромни клиенти на компанията от хотелиерската (работи с колоси като Hilton) и транспортната промишленост бяха доста ударени, което се отрази и на бизнеса на българското сдружение. Въпреки това то съумя да пренасочи напъните си към други планове и по този начин да продължи да пораства и като доходи, и като екип. Рентабилността също е скочила доста, като облагата е повишена тройно до 17.8 млн. лева В България Sutherland има центрове в София, Бургас и Варна.

На четвърта позиция е " Ай Би Ем България ", който от години е в България. Приходите са се нараснали с 3 млн. до 140 млн. лева От България сдружението работа като за IBM, по този начин и за външни клиенти, като предлага най-разнообразни действия - хардуерни и софтуерни услуги, финансови и счетоводни разбори, логистика и така нататък

Пета е " Модис България ", която е правоприемник на " Адеко България ", който работеше в страната в две съществени посоки - асортимент на личен състав и аутсорсинг. " Модис " пое точно бизнеса с изнесени услуги. Дружеството остава водач и по темпове на напредък - през 2019 година приходите му набъбнаха с 36% до съвсем 60 млн. лева, а година по-късно скокът е още по-значителен - 59% до 95 млн. лева.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР