Стара Загора. Традиционното шествие с 300-метровото българско знаме ще се

...
Стара Загора. Традиционното шествие с 300-метровото българско знаме ще се
Коментари Харесай

Стара Загора: Традиционното шествие с 300-метровото българско знаме ще се проведе до мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“ на 3 март

Стара Загора. Традиционното шествие с 300-метровото българско знаме ще се организира до мемориалния комплекс „ Бранителите на Стара Загора “ на 3 март. Това оповестиха от пресцентъра на Общината . За пета поредна година на Националния празник поданици и посетители на града ще тръгнат по пътя на свободата с шествието, което ще отнесе 300-метровото българско знаме до мемориалния комплекс „ Бранителите на Стара Загора “. По мотив 141 години от Освобождението на България, военни и родолюбиви жители ще съпроводят трикольора до мястото-символ на героизма на старозагорци, дали живота си в отбрана на своя град, по време на Руско-турската война.
Тържествата на Трети март стартират с Божествена света литургия, която ще бъде отслужена в Катедрален храм „ Свети Николай “. От 10.30 часа ще бъдат положени венци и цветя на паметниците, отдадени на Освобождението на Стара Загора - Мавзолей-костница „ 19 юлий 1877 ”, Паметник на Трета опълченска тайфа и подп. Калитин, Паметник на починалите воини в Джуранлийския пердах, Паметник на починалите във войните старозагорци и Паметник на Старозагорското въстание.
„ Ритуалът за издигане на Националното знаме пред постройката на Общината стартира в 11.00 часа. Половин час по-късно оттова ще тръгне паметното шествие „ За свободата…Да развеем българското знаме “, което ще премине през града по бул. Цар Симеон Велики “. В него и тази година ще се включат военният оркестър на Втора механизирана бригада, училищен оркестри и общинският духов оркестър, които ще свирят на избрани места по маршрута. Очакваме старозагорци интензивно да се включат в шествието “, прикани Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора.
На паметника „ Бранителите на Стара Загора ” ще бъдат ситуирани огромни видео стени, на които ще се наблюдава пътя на националния байрак, със фотоси ще бъде припомнен празника от предходните години.
В 12.00 часа е финалът на шествието и издигане на националното знаме на мемориала „ Бранителите на Стара Загора “.
За пръв път пред старозагорци ще бъде показан спектакълът „ Докосни древността “ – проява на Прабългарската школа „ Бага- Тур “ с присъединяване на общински фолклорен отбор „ Загоре “, национални читалища от Община Стара Загора, Национално сдружение „ Традиция “ и Българска федерация фенове на историческото оръжие „ Поп Минчо Кънчев ``.
От 16.00 часа в парк „ Артилейски “ тържествата не престават с Националната самодейност „ Пробуждане с хоро “ с присъединяване на Народно читалище „ Настроение 2017 “ и фолклорни клубове от Стара Загора.
Празничен концерт на Общинския фолклорен отбор „ Загоре “ стартира в 18.00 часа на площада пред Общината.
Час по-късно ще бъде извършена и Тържествена заря-проверка с празнични илюминации.
Регионалният исторически музей също се включва в тържествата. Той ще отвори порти гратис за гости 3 март от 10.00 часа до 18.00 часа. Предвидени са проява на оръжие от Руско-турската освободителна война 1877/78 година и мостри на опълченски униформи, профилирана сказка на тематика „ Повторното избавление на Стара Загора на 13 януари 1878 година ” и тематична викторина с награди.
По мотив Трети март от Общината ще слагат по автобусните спирки винили със фотоси на разнообразни артефакти отразяващи историята на Стара Загора от Неолита до наши дни.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР