Срещите между Брюксел и Пекин са опит за общ отговор

...
Срещите между Брюксел и Пекин са опит за общ отговор
Коментари Харесай

ЕС и Китай се обединиха против търговския протекционизъм

Срещите сред Брюксел и Пекин са опит за общ отговор на заканите от Вашингтон

Още по тематиката
Тръмп възнамерява да ограничи китайските софтуерни вложения

Търговската война сред Съединени американски щати и Китай навлиза в нов стадий
25 юни 2018
Китай търси различни снабдители на чипове след проблемите на ZTE в Съединени американски щати

Страната е подвластна от задгранични компании, с цел да може да създава софтуерни артикули
21 юни 2018
Тръмп възнамерява нови мита върху китайски артикули

Опасенията са, че нито една от двете страни няма да отстъпи в очертаващата се комерсиална война
19 юни 2018 Европейският съюз и Китай ще се опълчват на комерсиалния протекционизъм и предизвестиха, че възможна комерсиална война може да провокира международна криза. Това се случи на конференция в Пекин, където сега се организират серия стопански срещи на високо равнище, написа Bloomberg.

Вашингтон не се майтапи

" Китай и Европейски Съюз твърдо се опълчват на едностранните търговски дейности и протекционизма и считат, че сходни дейности могат да провокират криза и турбуленция в международната стопанска система ", съобщи китайският вицепремиер и стопански консултант на президента Си Дзинпин Лиу Хе по време на взаимна конференция със заместник-председателя на Европейската комисия Юрки Катайнен.

Хе участваше в кръга търговски договаряния сред Пекин и Вашингтон, които трябваше да понижат напрежението в връзките сред двете страни. Преговорите бяха прекъснати след изненадващото решение на американския президент Доналд Тръмп да наложи обещаните мита върху вноса на китайски артикули в Съединени американски щати макар постигнатия прогрес. Очаквано, действието на американската администрация провокира контрамита от страна на Пекин. След дълго отсрочване Вашингтон в последна сметка наложи мита и върху вноса на стомана и алуминий от Европа, на което Брюксел също отговори реципрочно.

По-късно тази седмица се чака американското министерство на търговията да разгласява нови правила за вложения от Китай в американски софтуерни компании, което ще обтегне в допълнение връзките сред двете страни. От 6 юли в действие влизат мита върху вноса на китайски артикули на стойност 34 милиарда $, а Тръмп заплашва с обмитяване вноса на артикули за 200 милиарда $.

Заплахите на Вашингтон към този момент имат директен резултат върху китайска валута. В понеделник юанът падна до най-ниската си стойност от половин година насам, а показателят S&P 500 е на най-ниското си равнище от месец май.

Китай и Европейски Съюз сплотяват сили

Срещите сред Брюксел и Пекин са опит за общ отговор на заканите от Вашингтон. На конференцията през вчерашния ден двете страни реализираха съглашение да промотират глобализацията и битката с климатичните промени. Едно от първите дейности на президента Тръмп беше да извади Съединени американски щати от Парижкото съглашение.

Въпреки общата позиция против Вашингтон, Европейски Съюз и Китай към момента имат много разлики между тях, написа изданието. Пекин към момента държи вратите си затворени за европейски компании, а от своя страна Брюксел отхвърля да поддържа амбициозната самодейност на Китай - Новия път на коприната. Според изследване на Търговската камара на Европейски Съюз в Китай повече от половината задгранични компании, опериращи в там, се оплакват от незаслужено отношение от страна на управляващите, а две трети от тях считат, че достъпът на китайски компании в Европа е доста по-лесен.

На идна среща Китай и Европейски Съюз ще разменят предложения, с цел да адресират казуса. Катайнен разгласи, че двете страни също по този начин ще основат работна група която да актуализира международните търговски правила предвид на нововъзникналите потребности на пазара.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР