Срещата на лидерите в Гранада в Испания вървеше почти към

...
Срещата на лидерите в Гранада в Испания вървеше почти към
Коментари Харесай

Заплаха от провал на срещата на лидерите на ЕС в Гранада

Срещата на водачите в Гранада в Испания вървеше съвсем към неуспех в петък, поради опасността на Полша и Унгария да блокират окончателното решение, обобщаващо вижданията на страните по отношение на миграцията и бъдещето присъединение на Украйна към Европейски Съюз, написа politico.eu.

На път за срещата на върха министър председателят на Полша Матеуш Моравецки акцентира изрично, че се опълчва на всяко изказване в поддръжка на неотдавна контрактуваната европейска договорка за миграцията, като по този начин стопира възможностите за консенсус към окончателния текст.

„ Няма опция за разпространяване на незаконната миграция без единодушието на обособените държави-членки. Полша постанова мощно несъгласие на сходна позиция “ съобщи водачът на партия „ Право и правдивост “, която е изправена пред парламентарен избор на 15 октомври.

Виктор Орбан беше още по-краен, като съобщи, че на Полша и Унгария им е оказан напън да подпишат проект за миграционна промяна на Европейски Съюз по-рано тази седмица, само че въпректи това те няма да одобрят никаква компромисна позиция в Гранада.

„ След това няма късмет да имаме какъвто и да било компромис и съглашение по отношение на миграцията… тъй като законно сме “изнасилени ”. Ако сте “изнасилен ” законно, заставен да приемете нещо, което не харесвате, по какъв начин бихте желали да имате компромис и съглашение? Това е невероятно. ”

На първо място в дневния ред на срещата на върха на европейските водачи в Гранада беше търсенето на пътища за понижаване на броя на бежанците и мигрантите, които идват незаконно в Европа. Основна грижа за блока остава миграцията, изключително преди европейските избори следващата година и на фона на възходящия популизъм, който постоянно подклажда антиимигрантската изразителност.

След месеци на задънена улица, членовете на Европейски Съюз се споразумяха в сряда за последната част от договорката за миграцията, която ще ускори ограниченията против незаконната миграция и ще вкара съглашение за разпределение на идващите мигранти сред членовете на Европейски Съюз.

Четирима дипломати от Европейски Съюз, които пожелаха анонимност, обявиха пред “Polititco ”, че са загрижени за неуспеха на още една среща без обща декларация 

„ Никой не се интересува задоволително от декларацията, с цел да се бори за нея “, сподели един от дипломатите, добавяйки, че Полша и Унгария слагат условия, на които никой не желае да отстъпи.

Друг от дипломатите сподели, че „ е допустимо (президентът на Европейския съвет Чарлз) Мишел да излезе със лично изказване “.

Както Politico разкри в четвъртък, домакините от Испания на срещата се надяват за единомислеща поддръжка за изказване, обхващащо разширението на Европейския съюз, вътрешната промяна на блока и общ метод към миграцията.

В съпоставяне с предходната версия на изказването от преди седмица, в четвъртък поръчката беше доста по остра във връзка с миграцията.

Въпреки това даже тази по-строга версия надали ще завоюва поддръжка от Унгария и Полша, защото поддържа съглашението за миграцията, подписано от водачите на Европейски Съюз, в това число и от двете страни, по-рано тази седмица, сподели втори посланик.

„ Те заплашват да отстранен целия параграф за миграцията от декларацията “, сподели трети посланик.

Четвърти посланик сподели, че при напън за реализиране на какъвто и да е резултат дефинитивно изказване може да бъде признато без параграфа за миграцията.

 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР