Средата на сигурност през 2022 г. е била сериозно влошена

...
Средата на сигурност през 2022 г. е била сериозно влошена
Коментари Харесай

Войната може да излезе от Украйна, Русия иска и нестабилни Западни Балкани. Какво пише в докладите на службите

Средата на сигурност през 2022 година е била съществено влошена поради непредизвиканата експанзия на Русия към Украйна и военните дейности могат да ескалират и обзет и други страни.

Това са част изводите от на Държавна организация " Национална сигурност " ( ДАНС ), Държавна организация " Разузнаване " ( ДАР ) и Служба " Военно разузнаване " , оповестени от Министерския съвет. В тях военната експанзия на Русия против Украйна се показва като главната опасност за сигурността на страната и света.

Това се случва на фона на диалозите сред подкрепящите държавното управление ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за работата на службите. От ПП-ДБ упорстват за лични промени и имат подготвени законопроекти за структурни промени. За кадровите промени в службите обаче се изисква единодушието на президента, който назначава шефовете им
ДАНС и обстановката в АЕЦ " Козлодуй "
" Военните дейности резервират капацитета си за ескалация и разпространяване отвън украинска територия, като не може да бъде изключен изцяло и вид за потребление на оръжия за всеобщо поразяване ", написа в отчета на ДАНС за войната, която Русия води в Украйна от февруари предходната година.

Според данните на службата процесите водят до смяна на съществени енергийни и транспортни коридори и генерират забележителен бежански поток към Европа, който основава спомагателни провокации за приемащите страни.

ДАНС отбелязва още, че дейностите на Москва през предходната година основават провокации за поддръжката и модернизацията на мощностите на АЕЦ " Козлодуй ".

" Повишените цени на енергоносителите имат мощен проинфлационен резултат и основават обилни социално-икономически провокации ", показват от ДАНС.
Хибридна война и активизиране на съветските служби на Балканите
" За реализиране на задачите си в европейските страни Кремъл продължи да употребява необятен инструментариум от хибридни средства ", написа в отчета на ДАР.

В този на военното разузнаване пък се споделя, че " Кремъл не реализира в началото поставените си цели да овладее в границите на няколко дни съответни зони и региони украинска територия ", да блокира дейно Киев, да провокира промяна на централната власт в Украйна и " да сътвори плацдарм за следващи дейности на съответни вторични посоки на запад ".

В отчета се отбелязва още, че бойните дейности са минали през няколко етапи с последователно съкращаване на линията на прикосновение до сегашния фронт на дейни бойни дейности и " върху цели от най-вече цивилната сериозна инфраструктура ".

От военното разузнаване показват, че западната всестранна поддръжка е жизненоважна за оцеляването на украинската нация.

Тази работа и ДАНС също по този начин означават напрежението в връзките сред България и Северна Македония и ролята на Русия в района.

Според военното разузнаване Москва е " имала индиректни опити да сътвори втора зона на неустойчивост в Западните Балкани, възползвайки се от съществуващите в района проблеми и несъгласия ". Заедно с това е маркирано, че интензивността на съветските специфични служби се е повишила доста през 2022 година в страни от Западните Балкани.

От контраразузнаването показват, че продължава потреблението на " принадлежности на " меката " мощ " в сферите обучение, просвета, просвета и вяра, както и на целенасочени осведомителни интервенции за образуване на избрани публични настройки, пропагандиране на тези, дезинформиране, основаване и експлоатиране на обществени разломи, всяване на боязън и съмнение и др ".

Службите означават и експулсираните от " кабинета Петков " през 2022 година 70 души от личния състав на съветското посолство в София.

Една от заявените цели на кабинета с поддръжка от ПП-ДБ и ГЕРБ с министър председател Николай Денков, беше затвърждаването на прозападната ориентировка на страната. Според двете партии тя е била застрашена поради неналичието на постоянно държавно управление и ръководството на служебни кабинети на президента Румен Радев.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР