Сравнително добро представяне на българската икономика през 2024 г. с

...
Сравнително добро представяне на българската икономика през 2024 г. с
Коментари Харесай

Банките ще похарчат 400 млн. лв. за въвеждане на еврото

Сравнително положително показване на българската стопанска система през 2024 година с сдържан растеж на Брутният вътрешен продукт и продължаващ равномерен спад на инфлацията, както и последователно усмиряване на стягането на паричната политика от страна на Европейската централна банка, което ще докара до гладко повишаване на лихвите. Това са упованията, към които се сплотиха представителите на Българска народна банка и комерсиалните банки на конференцията " Банките и бизнесът ". В този подтекст кредитирането ще продължи да пораства и през идната година, въпреки и с по-умерени темпове, а растежът на лихвените проценти по заеми и депозити ще остане равномерен, предвидиха банкерите, като подчертаха и стабилността на системата.
Според представителите на бранша влизането на България към еврозоната от 1 януари 2025 година е постижима цел, при неналичието на нови шокови събития за стопанската система, като банковата система има подготвеност за присъединението. Банкерите обаче регистрираха нуждата от по-мащабна разяснителна акция за изгодите от приемането на единната валута и се ангажираха с провеждането на такава през 2024 година от страна на съсловната им организация. По думите на ръководителя на Асоциацията на банките в България Петя Димитрова ориентировъчната цена, която кредитните институции ще платят общо за присъединението към валутния блок, е над 400 млн. лева Освен това банкерите чакат процесите на консолидация в системата също да продължат, движени от увеличаващата се цена на бизнеса и засилената конкуренция.
" Българската стопанска система се показа извънредно добре през миналата година. За 2024 година базовият ни сюжет е за 2.5% растеж на Брутният вътрешен продукт, като чакаме инфлацията да намалее до 5% - в контрастност с европейската стопанска система, за която чакаме растежът да е към 0.5%, а инфлацията - от порядъка на 2.5% ", уточни Питър Рубен, който е кънтри управител на белгийската KBC Group в България и основен изпълнителен шеф на ОББ.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР