Сръбското правителство реши да разреши свободното движение на всички превозни

...
Сръбското правителство реши да разреши свободното движение на всички превозни
Коментари Харесай

Сърбия пуска от 1 януари коли с косовска регистрация

Сръбското държавно управление реши да позволи свободното придвижване на всички транспортни средства от Косово и Метохия. Решението влиза в действие от 1 януари. Това заяви ръководителят на държавната работа за Косово и Метохия Петър Петкович, представен от Танюг.

" Разрешаването  е извънредно от на практика съображения и има за цел да улесни ситуацията на хората и да им разреши независимост на придвижване. Не може да се пояснява като признание на едностранно оповестената самостоятелност на така наречен Косово ", посочи той. Не сме минали алените линии в отбраната на националната целокупност и суверенитет, сподели той.  На същата сесия беше взето и решение границите да не се минават и то е наложително за всички, сподели той ", сподели той.

Петкович сподели, че това е значимо решение, което демонстрира ясно и недвусмислено, че няма признание на по този начин нареченото Косово или участие за него в Организация на обединените нации и организации и организации от системата на Организация на обединените нации.

" Подобно на документите за идентичност, позволени преди година, регистрационните табели, чието потребление сме разрешили, не са знак на държавност ", сподели Петкович, добавяйки, че да вземем за пример регистрационните табели в Хонконг се разграничават от тези в континентален Китай.

Той даде и образец с Италия, където другите райони употребяват разнообразни номера.
 От събота Косово глобява за сръбски номера на колите
От събота Косово глобява за сръбски номера на колите

До петък са били пререгистрирани 3300 транспортни средства

Припомняме, че от средата на декемри  Косово глобява за сръбски номера на колите.  Собствениците на такива номера трябваше да получат косовски. Местната полиция стартира да отстранява номера, да лишава водачите от книжките им и да ги глобява със 150 евро.

Косовските управляващи отхвърлиха да възобновят разрешението за потребление на сръбски номера, откакто в края на ноември удължиха валидността с 15 дни.

Първоначално управляващите в Прищина взеха решение за пререгистрация на регистрационните номера предишното лято, след което започнаха митинги в района, вследствие на което осъществяването на това решение беше отсрочено.

още веднъж ескалира и номерата на колите беше единствено една от аргументите.

Евродепутатите през октомври осъдиха уверено политиката на Сърбия по отношение на Косово като " доста рискова ",от насилието, осъществено от сръбски паравоенни сили в село Банска на 24 септември 2023 година

Напрежението сред Белград и Прищина се увеличи от 24 септември, когато косовската полиция към 30 въоръжени сърби, които се барикадираха в сръбски православен манастир. Убити бяха трима нападатели и един служител на реда.

заради непредприемането на дейности за деескалация на обстановката в северната част на Косово, като косовските институции и държавното управление бяха известени за това на 28 юни.
 НАТО ускорява военното си наличие в Косово
НАТО ускорява военното си наличие в Косово

Контингентът на алианса е повишен с 1000 души

Прищина забрани по-рано през годината и импорт на сръбски артикули.

Неманя Старович, държавен секретар в Министерството на защитата на Сърбия, съобщи през юни, че министър председателят на Косово Албин Курти нарушава голям брой съглашения.

" Този ход е ориентиран против сърбите, живеещи в северната част на Косово, които съответно получават всички съществени хранителни и медицински консумативи от Сърбия. Ако бъде приложена, такава противозаконна мярка може да докара до филантропична злополука ", сподели Старович.

Той разказа решението като " налагане на цялостна окупация на района ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР