Открит е лесен начин пациентите с COVID-19 да се възстановят.

...
Открит е лесен начин пациентите с COVID-19 да се възстановят.
Коментари Харесай

Вижте лесен начин за възстановяване от COVID-19

Открит е елементарен метод пациентите с COVID-19 да се възстановят. Учени са открили, че максимален късмет това да се случи имат тези, които не стопират да правят домакинските си отговорности.
Това значи, че в битката със болестта, трансформирало света, оказват помощ готвенето, храненето, обличането и поддържането на добра хигиена.
В своето изследване, оповестено в сп. Healthcare, учените изследват три разнообразни протокола за оценка на рехабилитацията на пациенти, възстановяващи се от COVID-19, написа профилираният уебсайт medicalxpress.com.
Изводите им са направени въз основа на оценка на здравословното положение на 40 участници един месец след слагане на диагнозата COVID-19 с леки до умерени признаци.
Te минават през три разнообразни теста: Протокола на Лондрина за действия от всекидневието (ADL), теста на Glittre ADL и необятно потребления тест за 6-минутна разходка.
Протоколът за ADL се отнася най-много до рутинни задания, които хората нормално правят вкъщи и които включват разнообразни домашни действия, до момента в който пробата Glittre ADL включва придвижвания на долните и горните крака при вървене, приклякване, носене на предмети и слизане или нанагорнище на стълби. Тестът за вървене включва вървене с обикновено движение в продължение на 6 минути.
„ Преди и след всеки тест деликатно наблюдавахме виталните индикатори на участниците: сърдечен темп, периодичност на дишане и равнища на О2. Целта на нашето проучване беше да разберем по какъв начин сърцата и белите им дробове се оправят с ежедневните действия по време на възобновяване. Резултатите демонстрираха обилни промени в реакциите на организма на Протокола на Лондрина за осъществяване на главните отговорности и Glittre ADL тест за осъществяване на главните отговорности спрямо Теста за 6-минутно вървене. Това значи, че към този момент имаме по-ясна визия за това кои проби са най-хубави за следене на напредъка във възобновяване при хора след Коронавирус “, изясни Фатма Хегази, професор по физиотерапия в Университета на Шарджа.
Той изясни, че проучването акцентира успеваемостта на Протокола на Лондрина като на практика инструмент, който здравните експерти могат да употребяват при рутинното тестване на дейностите от ежедневния живот.
Освен професор Хегази, в изследването са взели участие учени от Университета в Манчестър във Англия, Университетския център „ Аугусто Мотта “ в Бразилия и Университета в Кайро в Египет.
Авторите настояват, че резултатите демонстрират „ обилни промени в кардиопулмоналната реакция, в това число физиологични промени в сърдечната периодичност, дихателната периодичност и систолното и диастолното налягане, след осъществяването на теста Glittre ADL и Протокола на Лондрина “.
Но изненадващо те откриват, че мощно предложената процедура на вървене в продължение на 6 минути „ дава по-малък физиологичен отговор спрямо другите два теста. Освен това участниците оповестяват, че изпитват по-ниско равнище на затруднено дишане по време на 6-минутното вървене спрямо другите два метода.
Проучването изяснява това с естеството на упражненията, свързани с ежедневните действия, които водят до придвижване на долните и горните крака, до момента в който 6-минутната разходка „ изисква натоварване единствено на долните крака “.
Изследването потвърждава, че възобновяване при положение на COVID-19 не би трябвало да се лимитира до превъзмогване на вируса.
„ Става въпрос за възобновяване на устойчивостта. Нашето проучване навлиза в динамичността на кардиопулмоналните процеси след COVID-19, предлагайки способи за възстановяване на грижите след преболедуване “, споделя водещият създател Рийм Джасим Ал Ямахи, откривател в катедрата по физиотерапия към Колежа по здравни науки към Университета на Шарджа.
Той твърди, че изследването се отличава с това, че обезпечава ново схващане за това по какъв начин COVID-19 въздейства на организма посредством повсеместен разбор на три постоянно употребявани оценки на физическите действия, които пациентите могат да правят, до момента в който се възвръщат. Измерва се тяхното влияние върху организма, по-специално върху функционалността на сърцето и белите дробове.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР