Искането на главния прокурор на Международния наказателен съд (МНС) Карим

...
Искането на главния прокурор на Международния наказателен съд (МНС) Карим
Коментари Харесай

Financial Times: Искането на МНС за издаване на заповед за арест на Нетаняху създава проблеми за Байдън

Искането на основния прокурор на Международния углавен съд (МНС) Карим Хан за заповед за арест против израелския министър председател Бенямин Нетаняху основава дипломатически и политически проблеми за президента на Съединени американски щати Джо Байдън, оповестява.

„ Необузданата отбрана на президента на Съединени американски щати против Израел и Нетаняху заплашва да задълбочи раздялите по отношение на войната в линията Газа в границите на неговата Демократическа партия, до момента в който се приготвя за тежка предизборна борба “, се споделя в обявата.

В същото време ответните ограничения на Вашингтон против МНС могат да подкопаят напъните на Съединени американски щати да се нареждат като медиатор сред страните в палестинско-израелския спор. Освен това решението на МНС съставлява опасност за престижа на Вашингтон измежду страните от Глобалния юг.

На 20 май прокурорът на МНС излезе с изказване, изискващо издаването на заповеди за арест на Нетаняху и Галант. Съдът упреква политици в осъществяване на военни закононарушения и закононарушения против човечеството в Палестина от 8 октомври 2023 година МНС също има намерение да изиска заповеди за арест на трима водачи на палестинското придвижване Хамас: Яхя Синвар, Мохамед Ибрахим Ал-Масри (Дейф) и Исмаил Ханийе. Според органа тези хора са направили закононарушения против човечеството в Израел и Палестина от 7 октомври 2023 година

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън беше засегнат от настояването на прокурора на МНС да издаде заповед за арест на държавния глава на еврейската страна. Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен сподели, че решението на Международния углавен съд „ не е положително и може да заплаши напъните за реализиране на съглашение за преустановяване на огъня “ и освобождението на заложниците.

Израелският президент Исак Херцог прикани интернационалната общественост да осъди решението на прокурора на МНС. Кабинетът на Нетаняху назова обвиняванията кървава клюка, а първият ръководител и създател на партията Йеш Атид, Яир Лапид, назова изказването на МНС злополучие. На собствен ред министърът на финансите на еврейската страна Бецалел Смотрич съпостави съда с нацистите и го упрекна в антисемитизъм.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР