Пенсиите ще бъдат увеличени от 1 юли 2024 г. с

...
Пенсиите ще бъдат увеличени от 1 юли 2024 г. с
Коментари Харесай

Главчев: Пенсиите ще бъдат увеличени с 11%. ПП: На страницата на НОИ имаше друг процент

Пенсиите ще бъдат увеличени от 1 юли 2024 година с 11 %, съобщи служебният министър председател Димитър Главчев по време на чуването му в Народното събрание по отношение на осъвременяването на пенсиите. Изслушването бе на изключително съвещание, свикано по самодейност на " Продължаваме промяната - Демократична България ".

Депутати от тази коалиция обаче акцентираха, че в един миг на страницата на Национален осигурителен институт е имало различен % за увеличение на пенсиите - а точно 10%. И цели три дни не е имало никаква реакция от държавното управление.

Главчев цитира формален протокол от съвещание на Надзорния съвет на Националния застрахователен институт, извършено на 14 май т. година, в който се показва, че решението е взето с 16 гласа от присъстващите членове на съвета.

Той напомни, че органите на ръководство на Национален осигурителен институт са Надзорният съвет, управителят и подуправителят.

" Това са органите, които могат да вземат такова решение. Не знам за какво намесвате държавното управление. Добре знаете, че има представители на изпълнителната власт в Надзорния съвет на Национален осигурителен институт, само че те са 10 души. За да се вземе решение, трябват най-малко 11 гласа " за ". Единственото, което може да направи министър-председателят, е да призове участниците в Надзорния съвет да гласоподават за избран %. Аз го направих, не знам за какво сте го пропуснали.

Останалите шестима, които са дали своят вот, са представители на работодатели и на синдикални организации. Не виждам там по какъв метод може да повлияе министър-председателят, двоумя се, че и Народното събрание може да повлияе на представители на синдикалните организации ", съобщи Главчев.

Бившият финансов министър Асен Василев уточни, че икономическият модел, по който се развива България през последните три години, е посочил, че може да има растеж на приходите, само че напоследък се следят опити " страната да бъде върната във времената на постната пица ". 

" Спрете да лъжете българските жители, че няма пари. Пари има. Вие желаете тези пари да отиват не при българските жители, а при избрани компании ", счита Василев.

И добави, че равнището на неравенство в България е станало като в страни от Латинска Америка и Африка.

" Това държавно управление се пробва да ни върне назад към този модел ", сподели Василев. 

Депутатът от ПП-ДБ Искрен Арабаджиев добави, че на интернет страницата на Национален осигурителен институт е имало информация за различен %.

" Получихме десетки позвънявания от обезпокоени пенсионери, че се връщат времената, в които пенсиите се замразяваха или се даваха по-ниски нараствания ", каза той. 

Главчев обаче съобщи, че в никакъв случай и на никого от държавното управление не му е хрумвало да ползва %, по-малък от 11 %, за увеличение на пенсиите.

" Това ви го заявявам. Независимо какво има на уеб страницата на Национален осигурителен институт, има решение, че пенсиите ще бъдат осъвременени с 11 % ", увери служебният министър председател. 
Цената на тока
От " Българска социалистическа партия за България " се възползваха от свиканото изключително съвещание, с цел да изискат да бъде изслушан ръководителят на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) Иван Иванов за предстоящо драстично, съгласно тях, нарастване на цената на тока, само че краткотрайната председателка на Народно събрание Росица Кирова отхвърли да подложи предлагането на гласоподаване. Тя уточни, че няма учредения за терзания и включване на точка в дневния ред. 

Лидерката на БСП Корнелия Нинова настоя да бъде изслушан Иван Иванов, след като служебният министър на енергетиката не може да участва, тъй като е в Съединени американски щати.

" Искаме да знаем какво е основанието в този момент за тези планове за фрапантно нарастване на тока. Днес ще решим да вдигнем пенсиите с 11% и на 1 юли на същите тези пенсионери ще им вдигнат тока с 30% ", разяснява Нинова.

Кирова отговори, че се е свързала с Владимир Малинов и с Иван Иванов.

" Г-н Иванов ме увери, че няма да бъдат предприемани дейности преди края на юни, както и че писмото от АЕЦ " Козлодуй "  за нарастване на цената е било оттеглено, а желаното нарастване е било преразгледано. Ако смятате, че това е извънредно значимо, може да се събере подписка за друго изключително съвещание ", сподели още Кирова.

Радослав Рибарски (ПП-ДБ) също прикани предлагането за включване на тази точка в дневния ред да бъде подложено на гласоподаване. В противоположен случай, той съобщи, че още веднъж ще бъдат събрани подписи за изключително съвещание.

След това по искане на ПГ на " Българска социалистическа партия за България " беше дадена 30-минутна отмора. От левицата настояха в това време да бъде призован председателски съвет, на който да се вземе решение дали Народното събрание да изслуша ръководителя на КЕВР.

" За пенсиите въпросът е решен, за тока още не е решен ", аргументира настояването Георги Свиленски ( " Българска социалистическа партия за България " ).

В последна сметка сходна точка в дневния ред не бе включена. Кирова се аргументира, че на изключително съвещание дневния ред се дефинира авансово. Все отново депутати от Българска социалистическа партия зададоха въпроси по тематиката към Главчев, който съобщи, че няма мотиви за терзание за нарастване на цената на тока.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР