Сръбският президент Александър Вучич в сряда призова етническите сърби в

...
Сръбският президент Александър Вучич в сряда призова етническите сърби в
Коментари Харесай

Вучич призова косовските сърби да прекратят протестите

Сръбският президент Александър Вучич в сряда прикани етническите сърби в Косово да прекратят митингите против държавното управление в Прищина , заяви " Ройтерс ".

Той ги увери, че ще бъдат предпазени против наказателно гонене .

" Получихме гаранции от Съединените щати и Европейския съюз (ЕС), че никой от сърбите в Косово, които са взели участие в митинги и които са взели участие в барикади, няма да бъде преследван или задържан " , сподели по време на брифинг Петър Петкович, началник на сръбската държавна работа за Косово.
 За незабавна деескалация на напрежението в Косово упорстват Европейски Съюз и Съединени американски щати
За незабавна деескалация на напрежението в Косово упорстват Европейски Съюз и Съединени американски щати

Европейски Съюз и Съединени американски щати работят със Сърбия и Косово за намирането на политическо решение

" Също по този начин получихме гаранции, че косовските сили за сигурност няма да дойдат при сръбското болшинство на север от Косово без единодушието на командира на КФОР и представители на локалното население ", сподели Петкович, имайки поради ръководените от НАТО мироопазващи сили КФОР.

Вучич прикани сърбите на север да отстранен барикадите . Той и представители на косовските сърби ще се срещнат в сряда вечерта покрай косовската граница и ще разгласят дали барикадите ще бъдат отстранени, сподели Петкович.

Припомняме, че по-рано в сряда Съединените щати, НАТО и Европейският съюз приканиха за оптималната въздържаност от двете страни в опълчването.
 Косово пуска под домакински арест някогашния сръбския служител на реда Деян Пантич
Косово пуска под домакински арест някогашния сръбския служител на реда Деян Пантич

Решението цели да понижи напрежението сред Косово и Сърбия

Европейският съюз и Съединените щати приканват Косово и Сърбия да деескалират напрежението между тях. Те показаха, че работят със сръбския президент и премиера на Косово Албин Курти за намиране на политическо решение, което да понижи напрежението.

Причина за протестите е, че към 50 000 сърби, живеещи в етнически разграничено Северно Косово, отхвърлят да признаят държавното управление в Прищина или статута на Косово като обособена от Сърбия страна.

Миналия месец сръбски представители напуснаха държавните институции, в това число полицията и правосъдната власт, поради решението на косовското държавно управление да размени издадените от Сърбия регистрационни номера на коли.

Напомняме и че през днешния ден Косово разгласи, че ще освободи под домакински арест арестуваният под стража някогашен чиновник на косовската полиция, етнически сърбин Деян Пантич, в опит да се понижи напрежението сред Косово и Сърбия.
 Москва убеждава, че поддържа Сърбия, само че не подклажда напрежение в Косово
Москва убеждава, че поддържа Сърбия, само че не подклажда напрежение в Косово

Според Песков е неправилно да се търси деструктивно съветско въздействие

Отново през днешния ден обаче откакто протестиращи го блокираха от сръбска страна в поддръжка на сънародниците си в Косово.

за вълненията в Косово. Сръбската войска

Допълнително напрежение провокира

Русия, която пък Косово от своя страна упрекна в интервенция, заяви, че поддържа опитите на Сърбия да отбрани етническите сърби в Северно Косово, само че отхвърли обвиняването, че по някакъв метод подклажда напрежение в опит да посее безпорядък на Балканите
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР