Справедливост за Християн от Охрид! НЕ на дискриминацията на българи“,

...
Справедливост за Християн от Охрид! НЕ на дискриминацията на българи“,
Коментари Харесай

Протест пред ЕК в София за пребития Християн

„ Справедливост за Християн от Охрид! НЕ на дискриминирането на българи “, е мотото на митинга, който се организира пред постройката на Европейската комисия в София.

Въпреки че събитието е оповестено като неполитическо, в демонстрацията вземат участие членове на Вътрешна македонска революционна организация, „ Възраждане “ и други организации. Сред протестиращите е и водачът на „ Възраждане “ Костадин Костадинов.

Студентите от СУ Димитър Панчев Владимир Чешмеджиев разясниха за „ Хоризонт “:

„ Днес просто ще се съберем елементарни жители, съидейници, които да изразим своето неодобрение от това, което се случва с нашите сънародници, от това, че те са нападани на база, на основа техния етнос, което е безусловно неприемливо. Изрично би трябвало да кажем, че тази идея е общобългарска за всички. Изрично сме оповестили, че това събитие не е политическо и всякаква партийна пропаганда е безусловно неразрешена, и да има политически лица. Просто тази тематика се употребява и за политически цели и това е недопустимо… “.

„ Имаше и подбудител, сред другото… “.

Полицията задържа мъж с автомобил, който насочи реплики към участниците в митинга.

Евродепутатът Ангел Джамбазки прикани Европейска комисия да реагира остро поради побоя над Християн Пендиков  в Охрид.

„ И ние в този момент сме тук, с цел да кажем на тези би трябвало ли някой да бъде погубен, тъй като е българин, и тогава да се сетят, че в Република Северна Македония се прави етническо пречистване на основа на националното съзнание на хората там. Трябва ли да продължим да се вършим, и те да продължат да се вършат, че не виждат десетките, стотици, хиляди сигнали, които им изпращаме, и в които уведомяваме Европейската комисия, Европейския парламент, Съвета на Европейски Съюз, всяко председателство, както е в тази ситуация, че има набези, стимулирани от етническия генезис на нападнатите “.

Източник: БНР
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР