Спорният мораториум върху иновативните медикаменти тласна всички партии в Народното

...
Спорният мораториум върху иновативните медикаменти тласна всички партии в Народното
Коментари Харесай

Мораториумът падна. Какво следва за пациентите?

Спорният мораториум върху новаторските лекарства тласна всички партии в Народното събрание към консенсус. В резултат, ще има смяна в признатия преди дни закон за парите на здравната каса. Същевременно Надзорният й съвет включи нови болести, за които да заплаща.

Депутатите ще гласоподават смяната на следващия ден – и на първо, и на второ четене. Това не е нарушаване на правилника, само че се случва единствено когато по неотложност би трябвало да се одобри някакъв закон.

За да стигне новаторското лекуване до пациентите не е задоволително мораториумът да падне. Касата би трябвало да подписа контракти с фармацевтичните компании за отстъпки от цените. След това те би трябвало да влязат в листата с платените от касата.

Междувременно, надзорът на касата реши да заплаща за още 4 болести, чието лекуване до момента не поемаше. Сред тях са хемангиом (доброкачествен тумор) и белодробна фиброза.

След рухването на мораториума пациентите ще имат право на новаторски лечения, платена от касата. Преспиването им ще става по европейските лечебни управления, споразумяха се пациенти и ръководещи.

--> Надзорният съвет на касата реши да отсрочи заплащането към аптеките. Около 30 милиона лв., които се дължат в този момент, ще бъдат оставени за януари. Утре се чака формалното мнение на фармацевтичния съюз. По всичко проличава, че ще се премине към радикални дейности.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР