Според Вики Хълъб, главен изпълнителен директор на Occidental Petroleum, петролният

...
Според Вики Хълъб, главен изпълнителен директор на Occidental Petroleum, петролният
Коментари Харесай

Ето какво държи цените на петрола толкова ниски

Според Вики Хълъб, основен изпълнителен шеф на Occidental Petroleum, петролният пазар е на прага на забележителен поврат.

Главният изпълнителен шеф на енергийния колос посочи остатъка на петролния пазар като главен фактор, ограничителен цените. Прогнозите на Международната организация по енергетика сочат сдържан растеж на международното търсене на нефт за 2024 година, до момента в който международното предложение на нефт се чака да доближи рекордно високи стойности от 103.5 милиона барела дневно през тази година.

Този дисбаланс сред търсенето и предлагането способства за неотдавнашния спад на цените. Въпреки това Хълъб предизвести, че обстановката е на път да се обърне, като през идващите години преобладаваща наклонност ще бъде незадоволителното предложение.

Въпреки краткосрочния спад в търсенето на недопечен нефт, Хълъб акцентира непрекъснатите дълготрайни провокации пред предлагането, дължащи се на неспособността на промишлеността да попълни съответно актуалните равнища на произвеждане. Тя означи, че през последното десетилетие международните петролни запаси са били попълнени с по-малко от половината от добития нефт.

Хълъб уточни забележителна смяна в промишлеността, заявявайки, че множеството огромни петролни залежи са били открити преди 2000 година, което демонстрира иден дефицит в предлагането в границите на няколко години. Това мнение се споделя и от други анализатори на петролния пазар, които предвиждат, че незадоволителното предложение на недопечен нефт ще окаже напън за повишение на цените на петрола.

От Goldman Sachs по-рано пресметнаха, че хроничният дефицит на вложения в бранша може да докара до “ ” на суровините, който евентуално да увеличи цените на суровия нефт до $100 за барел.

В устрема си да стабилизира цените ОПЕК+ вкара съкращения на доставките. Министърът на енергетиката на Саудитска Арабия отхвърли неотдавнашния спад на цените на петрола като тактичност, употребена от пазарни спекуланти, като акцентира уговорката на картела да ръководи международните цени на суровия нефт.

ОПЕК пое ангажимент да понижи производството с 2.2 милиона барела дневно през това тримесечие, като сега се разисква опцията за удължение на тези съкращения и през идната година.

Досега обаче въздействието на напъните на ОПЕК беше лимитирано, частично заради увеличеното произвеждане в други страни, изключително в Съединени американски щати. Агенцията за енергийна информация заяви за рекорден рандеман на нефт през 2023 година, като упованията са за по-нататъшно нарастване през 2024 и 2025 година

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР