Според публикувания във вторник доклад на Световната здравна организация (СЗО)

...
Според публикувания във вторник доклад на Световната здравна организация (СЗО)
Коментари Харесай

Китай съобщи за първия смъртен случай от заразяване с щам на птичи грип

Според оповестения във вторник отчет на Световната здравна организация (СЗО) 56-годишна жена неотдавна е умряла в Китай от H3N8 – подтип на птичия грип, от който публично са инфектирани единствено трима души в света. Какво знаем за това заболяване? И би трябвало ли да се тормозим, изключително на фона на неотдавна отминалата COVID-19 пандемия, която също в началото се появи в Китай?

Какво е H3N8?

H3N8 е подтип на грипния вирус А – група РНК вируси, които заразяват птиците и някои бозайници. Грипните вируси А се класифицират на подтипове въз основа на два протеина на повърхността на вируса: хемаглутинин (H) и невраминидаза (N). Съществуват 18 разнообразни подтипа на хемаглутинина (от H1 до H18) и 11 подтипа на невраминидазата (от N1 до N11). H3N8 е една от многото вероятни комбинации на тези повърхностни протеини.

H3N8 се свързва основно с птици, изключително патици и гъски, които постоянно са естествени гостоприемници на грипните вируси вид А. Въпреки това H3N8 е регистриран и при други типове, в това число коне и кучета. Както конският, по този начин и кучешкият грип предизвикват мощно заразно респираторно заболяване при тези животни. Въпреки това, както всички грипни вируси от вид А, H3N8 може да мутира и да еволюира, което може да му разреши да болести нови типове, в това число и хора.

Три случая, единият от които летален

Неотдавна в Китай бяха регистрирани три случая при хора. Първият случай, за който бе обявено през месец април 2022 година, е на четиригодишно момче от провинция Хенан. То евентуално се е заразило с вируса след контакт с диви патици наоколо до дома му. Месец по-късно се оповестява, че друго момче се е заразило в същата провинция, откакто е посетило пазар, на който се продават живи домашни птици. И двете деца към този момент са се възстановили. Притеснително е, че историята прекалено много припомня на случилото се в Ухан.

Третият новорегистриран случай е регистриран при 56-годишна жена в провинция Гуандун. Първите признаци са се появили през месец февруари тази година. След това тя е приета в болница с пневмония на 3 март и умира на 16 март. Според Световната здравна организация (СЗО) пациентката, която е била изложена на контакт с живи домашни птици, е имала “ голям брой съществени болести “ и очевидно птичият грип е влошил нейното здравословно положение.

Трябва ли да се безпокоим?

Понастоящем СЗО смята, че наличната епидемиологична и вирусологична информация демонстрира, че вирусите на птичия грип H3N8 нямат способността трайно да се предават сред хората. Следователно априорният риск от разпространяване на вируса от човек на човек е доста невисок. Въпреки това опитът с COVID-19 ни кара да бъдем внимателни. Вирусите непрестанно се развиват и трансформират. Ето за какво ще са нужни непрестанно наблюдаване и проучвателен старания, с цел да се разбере по-добре динамичността на този патоген, преди да се трансформира в действителен риск за хората.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР