Представете си, че можете да преместите Слънчевата система в друг

...
Представете си, че можете да преместите Слънчевата система в друг
Коментари Харесай

Лудост ли е: Учени предлагат преместване на Слънчевата система

Представете си, че можете да преместите Слънчевата система в различен район на космоса. Въпреки че може да наподобява като научна фантастика, мислят за това голямо начинание.

Масата на Слънцето е 333 000 пъти по-голяма от тази на Земята, което прави преместването на такава солидна звезда монументална задача. Сегашната технология на човечеството не дава отговор на това равнище на рационализиране, само че може би по-напредналите цивилизации (ако съществуват) може да гледат на това като на постижима цел.

Един от препоръчаните способи за пренасяне на Слънцето е моторът Шкадов. Това включва потреблението на гигантско вдлъбнато огледало, обърнато към Слънцето. Огледалото отразява слънчевата радиация назад към звездата, създавайки слаб подтик, който може да промени позицията на слънцето с течение на времето.

Друг метод е да се употребяват дейни мотори като мотора на Каплан. Сферата на Дайсън събира слънчевия вятър и го насочва към реактивни мотори, които основават двигателна сила. Реактивният мотор, ориентиран надалеч от Слънцето, избутва слънчевата система, а моторът, ориентиран към Слънцето, предотвратява конфликта на мотора със звездата.

Скоростта, с която Слънцето може да бъде преместено, зависи от целевата дестинация и потребления способ. Според изчисленията на учените моторът Шкадов може да промени позицията на Слънцето с към 130 светлинни години на оборот на галактиката. Активните мотори (като мотора на Каплан) биха могли евентуално да доближат скорост на бягство от нашата вселена.

Въпреки теоретичната опция за пренасяне на звезди, няма никакви доказателства други цивилизации да вършат това. Астрономи даже не са разкрили признаци за реализирането на такива грандиозни събития. Може би придвижването на звездите може да бъде осъществено единствено от необикновено напреднали цивилизации. Или може би има незнайни ограничавания или опасности, свързани с движещите се звезди, които възпират цивилизациите да се опитат да го създадат.

Във всеки случай вероятността за движещи се звезди е забавно предизвикателство за бъдещите цивилизации, които някой ден ще доближат невероятни софтуерни висоти. Но остава въпросът за какво някой би желал да мести звездите.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР