С изложба, посветена на 310-ата годишнина от създаването на пишещата

...
С изложба, посветена на 310-ата годишнина от създаването на пишещата
Коментари Харесай

Националният политехнически музей отбелязва 310 г. от създаването на пишещата машина

С галерия, отдадена на 310-ата годишнина от основаването на пишещата машина, Националният политехнически музей отбелязва своя празник. Той е основан през 1957 година с предписание на Министерския съвет. Във фондовете си съхранява над 22 000 експоната, разпределени по сбирки: времеизмерване, превоз, фотографска и кинотехника, оптика, звукозапис, радио и телевизия, музикални принадлежности и битова техника. В музея се пазят експонати, свързани с живота и делото на видни дейци на българската просвета и техника. Пишещата машина слага началото на нов професионален бранш и дава работа на хиляди хора. На такава машина е разказано съвсем всяко значимо научно изобретение от 20 в., както и доста от основните исторически документи, международно известни текстове на песни, разкази и романи, припомниха от музея пред Дарик.

“В огромната ни зала вътре са оставени старите американски машини до към 1910 година, които по този начин да се каже, са динозаврите на технологията, а в дребната зала към този момент приказваме за машини след Първата международна война и в същинския интервал, които към този момент са познати на не предходното, а по-предходното потомство ”, изясни доктор Младен Манев – основен организатор на музея.

Какво може да се види в Националния политехнически музей освен за днешния ден, само че и за Нощта на музеите, заключи Мадлен Янева:

“Подготвиха две изложения – едната е „ 310 години пишеща машина: образна история ”, която демонстрира това в действителност неповторимо приспособление, довело до толкоз доста промени в цялата история на човечеството, а другата галерия е на художника Вили Николов. В неговите картини могат да се открият доста детайли от наши експонати, които са изложени в музея.

Нощта на музеите ще се организира на 18 май. В нея ще вземат присъединяване повече от 50 музеи и галерии, а входът ще бъде свободен.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР