Според принципа на махалото, ядрената енергетика в България продължава да

...
Според принципа на махалото, ядрената енергетика в България продължава да
Коментари Харесай

От два АЕЦ-а накрая ще останем само на слънце, въздух и вода

Според правилото на махалото, нуклеарната енергетика в България продължава да се развива... извънредно сполучливо. До преди седем-осем години двете крайни точки бяха "Ще строим Белене " - "Няма да строим Белене ". През интервала 2012 - 2018 година люшкането беше сред два реактора в Белене и нов реактор в Козлодуй. През идната година и половина Първа атомна изпадна от каручката на ръководещите, само че преди няколко дни махалото се люшна в противоположната посока - зарязваме Белене и строим нов реактор в АЕЦ "Козлодуй ", този път по ултра хай-тек технологии. Американски, несъмнено...

Ще строим грънци, както би споделил народът, в случай че малко повечко внимаваше в картинката и не се подвеждаше по този начин елементарно от строително-монтажната грандомания на премиера. Според интернационално одобрените процедури до такава първа копка може да се стигне най-рано след петилетка и половина-две, само че у нас - както добре е известно - стратегическите планове се извършват в съкратени периоди. Докато сме на власт и разпределяме парата.

"България занапред ще изследва и води договаряния с американската страна за опциите за градеж на нов нуклеарен блок на площадката на АЕЦ "Козлодуй ". За задачата Българският енергиен холдинг ще организира договаряния с американски сдружения, а резултатите от тази активност би трябвало да станат ясни до края на януари 2021 година ", заяви енергийният министър Теменужка Петкова, подминавайки с лекост главната тематика: "Какви условия постановиха строителството на АЕЦ "Белене " още веднъж да бъде вдигнато на трупчета? "

Всъщност такива договаряния към този момент бяха водени от държавното управление на Пламен Орешарски. Дори се стигна до съглашение сред Българския енергиен холдинг и "Уестингхаус " за създаване на нов нуклеарен блок, само че то по този начин и не бе публично подписано. Междувременно през последните години "Уестингхаус " претърпя финансово поражение и мина през процедура по неплатежоспособност съгласно американското законодателство.

Фактите

Предложеният на България блок бе от вида AP - 1000 – модерна технология, която обаче към момента не е лицензирана в Европа и не може да се употребява. В момента в Китай и в Съединени американски щати се строят по четири реактора от този вид, показа министър Петкова в телевизионно изявление.

В нашия случай още през 2015-та от "Уестингхаус " обясниха, че подобен блок по технологията AP-1000 може да работи 60 до 80 години, би коствал на страната към 7.7 милиарда $, а цената на тока ще е 75 $ на мегаватчас.

Да се вършат планове е прекомерно рано, само че сигурно в този момент стойностите на сходен градеж ще са по-високи. А и строителството, дружно с лицензирането, ще отнеме най-малко 12-15 години. За съпоставяне последните данни за АЕЦ "Белене “ посочваха, че двата й блока ще костват 10 милиарда евро и могат да се построят за седем години. Колкото до цената на тока, упованията бяха за към 60 евро на мегаватчас, единствено че и тези данни през днешния ден може да подлежат на промяна.

Желанията на държавното управление

Енергийният министър Теменужка Петкова въпреки всичко „ охлади “ буйното предпочитание на премиера Борисов построяването на нов реактор в Козлодуй да стартира незабавно. Петкова изясни, че „ доста е рано да приказваме с какви средства ще бъде издигнат седми блок на АЕЦ „ Козлодуй “ и че решение за старт на такова строителство изисква напълно други законодателни дейности, които са планувани в Закона за енергетиката и в Закона за безвредно потребление на нуклеарната сила. Освен това целият развой, обвързван с създаване на нови нуклеарни мощности, изисква доста дълъг интервал от време. По думите й, нашата съществена цел е диверсифициране на енергийните запаси, „ тъй че насочваме се към Съединени американски щати, с цел да забележим кои са последните технологии, по които те работят “.

Според енергийния министър страната ни не се отхвърля от строителството на АЕЦ "Белене “, тъй като има решение на държавното управление и на Народното събрание. Пък и България ще стартира да изпитва дефицит на близо 5000 мвт. базови мощности след 2030 година, когато ще би трябвало да стартира прекъсването на въглищните централи. Тогава ще би трябвало да разчитаме на ВЕИ и на нуклеарната сила, сподели Петкова.

А нуклеарното гориво?

Важен подробност е, че "Уестингхаус “ и сега изследва опциите за доставка на свежо нуклеарно гориво за 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй “. Именно въз основата на обосновката на американската компания ще се реши дали един ден съветското гориво в атомната ни централа може да бъде диверсифицирано с американско. Подобни опити "Уестингхаус “ прави в Чехия и Унгария, само че никой към момента не е удостоверил изрично дали това е по-ефективно и стопански по-изгодно.

Сметката, апелирам

При всички тези претенции за либерализация и диверсификация никой в наши дни не приказва какъв брой тъкмо ще заплати българският поданик за тези „ нуклеарни игрички “ от вида „ построй тук за Русия “ и „ построй там за Съединени американски щати “. Махалото, както казахме, за следващ път се отмести от „ Белене “ и отиде към „ Козлодуй “. И още веднъж това се случва преди избори. Което дава неверни сигнали и за стопанската система, и за бизнеса и за задграничните вложения, в случай че още ги има.

Колкото искаш обещания бяха давани пред обществото и към момента нищо няма издигнато. Но за сметка на това има платено – всички ние дадохме 3 милиарда лв., с цел да складираме два нуклеарни реактора на площадката в Белене. Правителството направи опит да ги продаде, само че се провали с гръм и тропот. А в този момент се чудим какво да вършим с това съоръжение, преди то да ръждяса.

Не по-малко притеснително е, че управниците мълчат като риби какъв брой ще заплати страната поради идното затваряне на въглищните централи след 2030 година и какви вложения би трябвало да се създадат, с цел да имаме зелена сила. Да, цяла Европа възхвалява възобновимите енергийни източници, само че това е към момента скъпо наслаждение за огромна част от потребителите у нас.

Най-неприятното е, че всички повдигнати въпроси са задавани доста пъти в последните най-малко пет пет години и никой не дава отговор. Времето напредва, властта непрекъснато се хвърля от една прекаленост в другата, неспособна да вземе решение и преследвайки евтини политически ползи. И това постоянно бърка надълбоко в джоба на данъкоплатеца.

Пламен Симеонов
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР