Според последните налични данни от по-широки национални проучвания от 2014

...
Според последните налични данни от по-широки национални проучвания от 2014
Коментари Харесай

Намалява броят на кърмените бебета у нас

Според последните налични данни от по-широки национални изследвания от 2014 и 2020 година, в които тематиката за кърменето също е включена, се следи наклонност към понижаване на % на бебетата, кърмени в първите дни след раждането – 86,3% през 2014 година и 82,8% през 2020 година Все отново в България индикаторът остава към междинния за развитите страни. Това стана ясно от думите на доцент д-р Наталия Ушева, д.м., зам.-декан на факултет " Обществено опазване на здравето " в Медицинския университет " Проф. доктор Параскев Стоянов " във Варна, която изнесе данни особено за читателите на Varna24.bg . Припомняме, че до 7-ми август в морския град се организира Световната седмица на кърменето, по самодейност на Медицинския университет.

У нас се следи лек напредък по индикатора за ранното начало на кърменето – от 4,6% през 2007 година до 10,4% през 2020 година, само че все пак е доста по-нисък спрямо индикаторите на други страни с висок междинен приход (там равнището е към 50%).

Според изследване от 2019 година измежду 11 развити европейски страни (Белгия, Германия, Дания, Ирландия, Испания, Италия, Нидерландия, Норвегия, Хърватия, Швейцария и Швеция) приблизително едвам 25% от кърмачетата на 6-месечна възраст в Европа са извънредно кърмени, което подрежда района на последно място измежду другите международни райони. Разбира се, има висока разновидност в индикаторите на другите страни, само че цялостната картина демонстрира нужда от смяна.

По отношение на знака за банкет на кърма въобще сред 56 и 98% от кърмачетата в тези 11 страни стартират да одобряват кърма след раждането.

Най-високи са индикаторите в Норвегия (98% инициация на кърмене, 71% кърмене на 6 месеца и 35% кърмене на 12 месеца).

В началото на месеца във Варна започва Световната седмица на кърменето. Тя ще продължи до 7-ми август. Кампанията е по самодейност на Катедрата по обществена медицина и организация на опазването на здравето в Медицинския университет във Варна със съдействието на Регионалната гилдия на Българската асоциация на експертите по здравни грижи (БАПЗГ) и на Катедрата по здравни грижи към Факултета по публично опазване на здравето. Тази година тематиката е:  " Да създадем по този начин, че кърменето и работата да вървят ръка за ръка! “. 

Целта на акцията е разпространение на най-хубавите практики за поддръжка на кърменето на работното място и опциите за подкрепяне на млади майки като отпуск по майчинство за най-малко 18 седмици и повече от 6 месеца и пригаждане на работното място след този миг. Данните сочат, че близо половин милиард работещи дами в света не получават право да употребяват отпуск по майчинство, а доста повече се оказват без поддръжка за кърменето, когато се върнат на работа.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР