Според него лайтмотивът по време на предизборната битка ще бъде

...
Според него лайтмотивът по време на предизборната битка ще бъде
Коментари Харесай

Политологът Атанас Радев пред Фрог: Президентът е в развод с всички партии. Трифонов му намигна в опит да ...

Според него лайтмотивът по време на предизборната борба ще бъде обвързван със обстановката на енергийна рецесия, „ Газпром “, Изток-Запад и оправянето с икономическата рецесия.

 

Той е оптимист, че изборната интензивност ще бъде по-висока. Защо, четете в цялото изявление с политолога Атанас Радев:

 

Предизборната акция е в ход. Каква очаквате да бъде тя?

 

Слоганите на партиите, включващи разсъдък, непоклатимост, сигурност, ред и така нататък, основават усещане за градивна нотка в тази акция. Важно е дали и по какъв начин в хода й тези послания ще бъдат затвърдени от политическите партии. Някои от тях започнаха политическата си акция още преди седмица, имам предвид самодейността на Слави Трифонов за референдум за президентска република. Друг е въпросът за технологията, по която може да бъде изменена формата на държавно ръководство. По-скоро това е едно обръщение, което се пробва да избави политическия план на Слави Трифонов. Създава някакъв неестествен спор и провокация вероятно в бъдеще политическите партии, които влязат в 48-то Народно заседание, да се обединят точно от позиция на отхвърли за президентска република. Това е тематика, която се върти в медийното пространство, и има някакъв аргумент да бъде вкарана и този миг на политическа рецесия. Част от обществото може да се припознае в тази концепция, имайки поради харизмата на Румен Радев. От друга страна, това предложение не е водено от някакви разумни разбирания за това какво тъкмо съставлява президентската институция и какво ще се случи, в случай че дадем повече пълномощия на президента. Затова си мисля, че в тази ситуация тази концепция по-скоро е една дъвка в медийното пространство, която има за цел да вкара систематичните политически партии в режим на пояснение. А тази тематика сега не е въобще на дневен ред.

 

Кой ще бъде лайтмотивът по време на предизборната борба?

 

Лайтмотивът ще бъде обвързван със обстановката на енергийна рецесия, „ Газпром “, Изток-Запад и оправянето с икономическата рецесия. Според мен това са тематиките, които стоят на дневен ред. Всички политически партии приказват в тази посока. От друга страна, Българска социалистическа партия продължава да затвърждава тезата си за обществения дирек. В слогана на тяхната акция още веднъж напред излиза общественото. Не е ясно обаче това дали им събира електорат, тъй като следим доста леко повишаване, поради последните данни.

 

Според Вас какво ще предложат основните герои този път на феновете?

 

Този път би трябвало да създадем една спогодба, че на предходните избори имахме симбиоза сред президента Румен Радев и „ Продължаваме Промяната “. Всъщност, тогава той още преди самите избори даде поръчка за поддръжка за новия политически план, само че на тези избори президентът е в бракоразвод с партийното, с партиите. Той е скаран с безусловно всички. Това, което „ ИТН “ вършат с тематиката за президентската република, е мигане към самия Румен Радев. Искат да черпят някаква поддръжка от неговите последователи, само че съгласно мен това няма да се случи. Очаквам в границите на тази акция да има много сериозен спор, тъй като виждаме, че даже и в дните преди старта й нападките не стихват, изключително за финансовото положение на страната – ГЕРБ подлагат на критика „ Продължаваме Промяната “ и така нататък Според мен обаче не си дават сметка, че в идващия парламент тези партии ще имат водеща роля за сформиране на държавно управление. И в случай че още веднъж сме в хипотезата да имаме 6 или 7 партии в Народно събрание, това значи, че ще се наложи да ни ръководи четворна коалиция. Тази разпокъсаност на Народното събрание и безплодните комбинации изтощават самия парламентаризъм и стартират да пораждат неодобрение от страна на жителите. Това се отразява мощно на „ Възраждане “ и „ ИТН “. Има Такъв Народ е план, който сплотява в себе си непрестанен митинг на хора, недоволни от системата. За самия Слави Трифонов с тези си свои поръчки и поради нюансите на обстановката сега, става доста по-лесно да каже, че системата има потребност от строшаване. А това няма да докара да нищо продуктивно, просто основава непотребна борба в предизборната акция. Все отново, към момента не сме видели дейни дейности от систематичните играчи.

 

Много се приказва за изборната интензивност. Има подозрения, че тя ще бъде доста ниска. Ще съумеят ли претендентите за властта да активизират по-голяма изборна интензивност?

 

Аз съм оптимист, че изборната интензивност ще бъде по-висока, просто тъй като това са първите избори за тази година. Миналата година имаше отмалялост. Важно е, когато политическите партии отиват на избори, да слагат някакъв залог. Политическа партия, Демократична България и Българска социалистическа партия са сложили залога, че би трябвало да продължат това, което са почнали. Според мен тези избори ще бъдат пробата, който или ще затвърди линията на смяната, или ще я отхвърли.

 

Ако погледнем оттатък 2 октомври, какво е бъдещето на България след тази дата?

 

Мисля, че политическите партии ще си дадат доста ясна сметка, че след 2 октомври акцията завършва и при конституирането на Народното събрание те би трябвало да стартират да слагат целите и проблемите на жителите, които са съумели да научат преди и по време на акцията. Всички ние приказваме, че би трябвало да се случва смяна, само че е хубаво да си дадем сметка, че тази смяна първо би трябвало да стартира от нас. Тоест, партийните водачи първо би трябвало да открият дали е настъпила смяна в самите тях, а по-късно да стартират да изясняват на хората каква смяна би трябвало да се случи. Защото виждаме, че даже в обществото има доста сериозна борба – хората стартират да се нервират от най-малките неща, напрежението стартира да ескалира, има страхотна експанзия. След 2 октомври самите политически водачи би трябвало да си дадат сметка, че пред нас седят доста значими въпроси, които чакат своите решения. В противоположен случай, едвам приказваме и бленуваме за тази смяна, без ние да се променим и да си сложим действително въпросите, нещата няма да се случат.

 

Въпросът е ще успеем ли да си изберем кой да ни ръководи.

 

Това е различен въпрос, тъй като следим трайна наклонност за повишение равнищата на фрагментацията на българския парламент. Това значи, че имаме и смяна на самия модел на ръководство, тъй като досега сме привикнали да ни ръководи една партия, която разполага с болшинство. ГЕРБ имаше партии, които обезпечават това болшинство. Коалиция сред две партии действително не се наричаше коалиция. От друга страна, сега виждаме, че множеството от партии в Народното събрание обезпечават по-голямото посланичество на българските жители. Трябва да се търсят сплотяващите детайли и консенсуси както в обществото, по този начин и сред партиите. Ако лежим единствено на мантрата „ този е мафия, оня е мафия “, нещата няма по какъв начин да се случат. Не може непрестанно да проваляме работата на Народното събрание и на Министерски съвет.

 

„ Продължаваме Промяната “ с ГЕРБ – вероятен вид ли е това?

 

Политическа партия са си споделили, че няма да ръководят с ГЕРБ, до момента в който водач е Бойко Борисов. По-скоро тук можем да приказваме вероятно за някакъв спешен кабинет, в който ценностно-ориентираните партии да сформират обща коалиция, колкото и невъзможна да наподобява тя. Говорим за партиите, които одобриха решението за Република Северна Македония – Политическа партия, ГЕРБ, Демократична България и Движение за права и свободи. Това са две двойки партии, които си опонират и имат спор една с друга, имам предвид ДБ-ДПС и ГЕРБ-ПП. Ако обаче си представим, че страната има доста съществени рецесии и това е най-хубавото консенсусно решение, би било допустимо. Друг е въпросът дали нашите политически водачи са подготвени на подобен сериозен компромис.

 

Интервю на Веселка Иванова

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР