Според легендата, дядо Коледа живее на Северния полюс или в

...
Според легендата, дядо Коледа живее на Северния полюс или в
Коментари Харесай

Кои са елените на Дядо Коледа

Според легендата, дядо Коледа живее на Северния полюс или в Лапландия дружно с елфи или джуджета, които му оказват помощ за изработването на подаръците за децата. Той лети с вълшебна шейна, карана от елени и носи дарове на послушните деца.

Раздаването на дарове в навечерието на Коледа става освен с помощта на нашия обичан Дядо Коледа, към който елфите отнасят желанията на дребните дечица, само че и с помощта на неговата лоялна група елени.

Елените на Дядо Коледа са летящи елени, всеки със своя лична характерна характерност. В началото са били единствено осем северни елени и те останали толкоз дълги години, до идването на деветия елен, който разширил групата. Имената на елените са: Виксен, Денсър, Комета, Купидон, Донър, Дашър, Блитцен,  Пренсър и Рудолф. 

Виксен - Стрела

Първият северен елен, открит от Дядо Коледа, се назовава Виксен; Той има златно покривало и две опашки, като всеки сезон, когато сменя наметалото си, Дядо Коледа взема всички паднали златни косми и ги дава на най-бедните. 

Денсър - Танцьор

Както подсказва името, Денсър е танцьорът на групата, неговата специфика е, че знае по какъв начин да танцува всеки темп и когато някое дете е тъжно, тъй като не може да танцува, той му нашепва в ухото някои танцови стъпки, които то може да научи. 

Комета

Това е най-бързият елен от всички. Името му идва от пътеката, която оставя в небето, когато премине, тъкмо като комета. Най-бързият елен, който улавя всяко предпочитание и го оповестява на Дядо Коледа, той няма потребност да спи, защото постоянно тича когато и да е на деня и нощта. 

Купидон

Не може да липсва и най-пухкавият северен елен, т.е. Купидон. Една от най-красивите черти на Купидон е алено леке във формата на сърце на гърдите и задачата му е да откри измежду многото писма, това на детето, което е било най-хубаво през цялата година и да го занесе на Дядо Коледа. 

Донър

Това е вокалистът на групата – Донър. Дядо Коледа го е разкрил инцидентно един ден в гората, чувайки го да пее щастливо. Неговата характерност е, че освен знае да пее, само че и умее да имитира мъжки и женски гласове съгласно случая и когато някое малко дете прави бели и пакости, с цел да му се скара, имитира гласовете на родителите му. 

Дашър - Светкавица

Защитникът на даровете, въпреки това, е Дашър. Родил се с два огромни зъба и обича да яде моркови. Използва зъбите като оръжие, когато някоя птичка се пробва да открадне от подаръците на децата, той я ухапва и по този метод птицата заобикаля. 

Блитцен

Когато Дядо Коледа намерил първия си северен елен Виксен, с него бил и неговият близнак Блитцен, който също има златното покривало, само че единствено една опашка. Капките, които падат от носа му замръзват, до момента в който стигнат до земята, където падайки раждат доста дребни цветчета. 

Пренсър

Последният елен, който вози Дядо Коледа е Пренсър. Той е доста свенлив елен, толкоз свенлив, че дребното му лице става все по-червено и по-червено, когато се усеща прекомерно следен. Бил избавен от Дядо Коледа. 

Рудолф, деветият елен на Дядо Коледа

Легендата споделя, че деветият северен елен, който  се включил към групата на Дядо Коледа, се споделя Рудолф. Малък елен от Северния полюс, неговата специфичност бил огромният му червен нос, поради който понасял единствено закачки, тъй че постоянно предпочитал да стои настрана.

Една нощ на Бъдни вечер Дядо Коледа се тормозил, че няма да може да разнесе дарове на всички деца по света, тъй като тъкмо тази нощ имало прекомерно гъста мъгла; по този начин в цялостната горест на всички северни елени, Дядо Коледа видял по какъв начин огромният червен нос на Рудолф свети толкоз мощно, че му хрумнала прелестната концепция Рудолф да поведе групата и да осветява пътя с красивия си червен нос. Оттогава Рудолф е първият от екипажа и кара шейната даже в най-мъгливите нощи.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР