Според данните от 100% от избирателните райони ПиС събира 35,38

...
Според данните от 100% от избирателните райони ПиС събира 35,38
Коментари Харесай

Окончателно: Управляващите в Полша няма да имат мнозинство в парламента

Според данните от 100% от изборните региони ПиС събира 35,38 % от гласовете (което им обезпечава около 196 места в 460-членния парламент), а демократичната " Гражданска коалиция " получава поддръжка от 30,7 на 100. 

Десноцентристката групировка " Третият път " е трета политическа мощ с 14,4 % от гласовете, следвана от " Нова левица " с 8,61 и крайнодясната " Конфедерация " със 7,16 на 100 от вота.

Въпреки че остава най-голямата партия в Полша, " Право и правдивост " загуби болшинството си в Народното събрание, поставяйки центристката съпротива, водена от някогашния президент на Европейски Съюз Доналд Туск, в мощна позиция да поеме властта. 

Изборите в Полша се организираха на 15 октомври при рекордна изборна интензивност от 74.3% - най-голямата изборна интензивност в 34-годишната демократична история на страната, надхвърляйки 63-те %, с чиито гласове поляците сложиха завършек на комунистическата власт в страната през 1989 г. 

Мнозинството от гласоподавателите на общите избори в Полша поддържаха опозиционните партии, които дадоха обещание да извърнат демократическото оттегляне и да поправят връзките на нацията със съдружниците, в това число Европейския съюз и Украйна.

Резултатът е проваляне за партията " Право и правдивост " и нейния водач Ярослав Качински, които ръководят Полша в продължение на 8 година и постановиха закостенял, националистически и на моменти антиевропейски дневен ред.

Полският публицист Никодем Хиновски от вестник " Дженник газета правна " разяснява пред Българска телеграфна агенция, че " по всичко наподобява, че три проевропейски политически сили, които в този момент са в съпротива, ще сформират държавно управление " - либералната " Гражданска коалиция " (ГК), центристкият съюз " Трети път " и обединението " Левица ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР