Споразумението за дарение на ваксини Астра Зенека от България на

...
Споразумението за дарение на ваксини Астра Зенека от България на
Коментари Харесай

Дарението на ваксини за Бутан скара депутати и министър

Споразумението за подаяние на ваксини " Астра Зенека " от България на Кралство Бутан стана мотив за спор в Народното събрание сред служебния министър на опазването на здравето и депутати от ГЕРБ.

Проектите за съглашение плануват подаяние на над 175 хиляди  дози ваксини със период на валидност до 31 август. Това провокира взаимни обвинявания сред здравния министър и депутатите от ГЕРБ за отговорността. В предлагането за подаяние количество е получено в интервала 29 април – 21 май тази година и е платено на „ Астра Зенека “.

Депутатите от ГЕРБ се въздържаха от поддръжка и обявиха, че служебното държавно управление бави имунизационната акция и блокира „ зелените коридори “. 

Даниела Дариткова от ГЕРБ съобщи:

" Оказа се, че дарението към този момент е осъществено. И аз желая тук министърът да посочи, той ли е подвел министър-председателя да каже в тази зала предходната седмица, че още не е осъществено дарението на мое запитване, или министър-председателят излъга Народното събрание? "

Служебният здравен министър Стойчо Кацаров отговори:

" Имайте малко позор, когато застанете тук и изопачавате обстоятелствата. Причината да даряваме ваксини е за това, че вашето държавно управление контракти ваксини в остатък от „ Астра Зенека “ и в дефицит от „ Пфайзер “.

По тази причина първите 3 месеца в страната нямаше ваксини, с които популацията да се имунизира. Месец януари са сложени 30 000 ваксини, месец февруари са сложени 170 000 дози. Вашият патрон Бойко Борисов обикаляше и ползваше имунизационните екипи и мобилните екипи в предизборната си акция. "

Десислава Атанасова от ГЕРБ опонира и упрекна министър Кацаров в изкривяване на обстоятелствата:

" Ако сте прав, господин Кацаров, то излиза, че господин Бойко Борисов, като се изключи че взема решения, касаещи имунизационния развой в Република България, той е взел решения, касаещи имунизационния развой в още редица европейски страни. На 30 март, уважаеми господин Кацаров, поради нови случаи на тромби с съответно тази ваксина, в Германия, в Берлин се стопира имунизацията ".

 Д-р Даниела Дариткова в Народно събрание, 7 септември 2021 г./Снимка: БГНЕС

От ГЕРБ предложиха редуциране на периода сред двете четения с 3 дни, залата го одобри. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР